Zakwas z buraków – klasyczny przepis na odporność

Składniki:

  • 5–6 średnich buraków (surowych, obranych)
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej, niejodowanej) na 1 litr wody
  • 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody (lub filtrowanej)

Przygotowanie:

  1. Pokrój buraki w grube plastry lub słupki i włóż do wyparzonego słoika lub naczynia kamionkowego.
  2. Dodaj czosnek, przyprawy i zalej solanką (1 łyżka soli na 1 l wody).
  3. Przykryj gazą lub luźno zakręconą pokrywką. Odstaw w ciemne, ciepłe miejsce (np. kuchenny blat) na 4–7 dni.
  4. Gdy zakwas nabierze intensywnego koloru i lekko kwaśnego smaku, przelej przez sitko i przechowuj w lodówce.

Dlaczego warto?
Zakwas z buraków to naturalna bomba probiotyczna i wsparcie dla krwi i odporności.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *