Ilu z Was słyszało kiedyś zalecenie od lekarza, aby kupić dobrą witaminę C i codziennie ją zażywać? Zapewne każdy. W obecnym czasie, kiedy cały świat boryka się z kryzysem epidemiologicznym, wielu z nas zadaje sobie pewnie pytanie jak zapobiec infekcji wirusowej? Higiena osobista i zadbanie o odporność organizmu to podstawa, dlatego dobra witamina C w naszej domowej apteczce stała się w tym kontekście ważniejsza niż kiedykolwiek.
Większość zada sobie pewnie w tym momencie pytanie – która witamina C jest najlepsza? Jeśli macie problem z ustaleniem odpowiedzi, ten artykuł powinien być pomocny w ustaleniu, jakimi kryteriami kierować się przy wyborze odpowiedniego wariantu tego suplementu.
Najlepsza Witamina C – ranking
W Internecie możecie znaleźć mnóstwo wpisów, klasyfikujących formy witaminy C w kolejności od najlepszej do najgorszej. Czym kierować się przy selekcji? Najlepiej faktami, które postanowiłam dla Was przygotować w miarę skondensowanej formie, jako mój osobisty ranking witaminy c – od tej najmniej wartościowej do najskuteczniejszej postaci:
- kwas askorbinowy – powszechny w suplementach: dostępny w proszku, tabletkach. Występuje często z dodatkiem bioflawonoidów.
- witamina c wolno uwalniana
- witamina c liposomalna
- witamina c w postaci estru
[product id="4203, 3576, 3485"]
Kwas askorbinowy
W wielu dotychczasowych opracowaniach kwestia dziennej dawki witaminy C przewijała się niejednokrotnie. Niektórzy twierdzą, że to odpowiednie dawkowanie w zależności od wieku i stanu zdrowia jest kluczem do sukcesu w przyjmowaniu suplementu – niestety fakt jest taki, że przyjmowanie dużej ilości kwasu askorbinowego nie powoduje wzrostu jego poziomu we krwi. Uzasadnione jest zatem dawkowanie witaminy c do 200 g, powyżej tej ilości kwas askorbinowy ulega w większym stopniu wydalaniu przez nerki z organizmu, niż w nim pozostaje trafiając do komórek.
Jeśli zastanawiamy się zatem, jaka dawka kwasu askorbinowego będzie najlepsza do utrzymania stałego poziomu we krwi, stosujmy porcję nie wyższą niż 200 mg i powtarzamy ją dzień i noc co godzinę. Nie będzie to jednak wysoka ilość, ponieważ takiej nie da się uzyskać biorąc pod uwagę zachowanie się nadmiarów kwasu askorbinowego dostarczonego doustnie do naszego organizmu. Zostaną oczywiście z pożytkiem użyte przez nasz organizm, ale mogą powodować różne skutki uboczne w postaci podrażnionego żołądka, czy nawet uszkodzonej śluzówki.
Witamina C wolno uwalniana
Wydawać by się mogło, że wolno uwalniana wersja suplementu powinna być idealnym rozwiązaniem dla utrzymania stałego poziomu witaminy c we krwi, ale tak nie jest. Dlaczego? Liczne badania potwierdzają że witamina c wolno uwalniana jest w dalszym ciągu jedynie kwasem askorbinowym, nie różniącym się w jakikolwiek sposób uzyskanymi efektami od standardowej witaminy c. Jedyną zmienną różnicującą obie formy jest niestety tylko i wyłącznie cena produktu.
Witamina C liposomalna
Porównując z poprzednimi odmianami, witamina c liposomalna prezentuje się zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o podnoszenie i utrzymywanie poziomu suplementu w ludzkim ciele. Problem polega na tym, że charakteryzuje się niską biodostępnością, co oznacza że nasz organizm ma trudności z jej należytym wykorzystaniem, nawet jeśli samo jej wchłonięcie w jelitach oraz poziom we krwi są odpowiednie.
Przeprowadzone badania z wykorzystaniem nawet wysokich dawek podawanej doustnie witaminy c liposomalnej dało niestety rozczarowujące rezultaty, nie wykazując praktycznie żadnych różnic w stosunku do standardowej wersji suplementu. Co prawda przy zastosowaniu dożylnym efekt był już nieco lepszy, ale nie jest to wielkie pocieszenie ponieważ taki sam wynik otrzymano również w przypadku zwykłej witaminy c. Dlatego też tym bardziej nie ma powodu, by przepłacać nabywając suplement w wersji liposomalnej.
Witamina C w postaci estru
Spośród wszystkich wersji dostępnych w formie suplementu, zdecydowanie najlepsze efekty daje właśnie witamina c w postaci estru. Pomimo zastosowania jednej porcji dziennie, jej poziom w naszym organizmie pozostaje stały i nie wymaga ponawiania dawek. Ponadto, jest też 1,5 razy wyższy aniżeli maksymalne natężenie we krwi innych rodzajów tej witaminy (m.in. kwasu askorbinowego).
Ester witaminy C cechuje się również bardzo wysoką biodostępnością i jest szczególnie wydajny podczas wchłaniana przez komórki układu odpornościowego. Badania pokazują, że jego biodostępność jest na 10-krotnie wyższym poziomie niż ta w kwasie askorbinowym. W praktyce oznacza to, że przy tej samej ilości suplementu obecnej w ludzkiej krwi, jego efektywność działania będzie 10-ciokrotnie wyższa niż w przypadku standardowej witaminy C.
Która Witamina C jest najlepsza i najskuteczniejsza? Jaka najlepiej się wchłania i jest najbardziej przyswajalna?
Ze względu na swoją unikalność, najodpowiedniejsza będzie ta funkcjonujące pod nazwą Ester-C, zawierająca połącznie witaminy c (kwasu askorbinowego) oraz wapnia w procesie pozbawionym substancji chemicznych, opierającym się w całości na właściwościach obu składników w środowisku wodnym (bez dodatku innych środków). Efektem tego jest powstanie mieszaniny askorbinianu wapnia oraz metabolitów witaminy C – głównie dehydroaskorbinianu i treonianu wapnia.
Askorbinian wapnia jest już od dawna znaną formą witaminy C, cenioną ze względu na łagodne oddziaływanie na żołądek człowieka. Jednak Ester-C to także metabolity witaminy C – właśnie ich obecność w suplemencie sprawia, że jest on tak unikatowy, zaś dehydroaskorbinian wapnia jest formą witaminy C, przechodząca przez barierę krew-mózg.
Wszystkie te rodzaje witaminy C w zestawie substancji zawartych w Ester-C sprawiają, że jest ona wchłaniana szybciej i skuteczniej wykorzystując różne ścieżki transportu do komórek oraz różne obszary śluzówki jelit. Metabolity witaminy C poprawiają ponadto wchłanianie samego askorbinaniu wapnia, odpowiedzialnego za wiele korzystnych efektów działania witaminy C. To właśnie metabolity odpowiedzialne są za wysoką biodostępność tej witaminy i za jej długie utrzymywanie się na wysokim poziomie w krwi.
Jaka jest najlepsza naturalna Witamina C?
Na sam koniec kilka słów o tym, gdzie występuje naturalna witamina c. Jak sama nazwa wskazuje, należy jej szukać w naturze. Duża zawartość jest obecna zarówno w owocach oraz roślinach jak i produktach spożywczych. Papryka, surowa brukselka, kalarepa, brokuły, czarne porzeczki, owoce dzikiej róży, czy szczypiorek – to tylko niektóre z przykładów na naturalne źródła witaminy c.
Oczywiście na rynku znajdziemy też całe mnóstwo preparatów odznaczonych jako „naturalna witamina c”. Takie produkty są jak najbardziej cenne, jednak należy pamiętać o tym, że każdy składnik poddany obróbce i przekształceniu w proszek, kapsułkę lub tabletkę z witaminą C traci pewien element naturalności – warto zatem stosować je bardziej w codziennej suplementacji, aniżeli zadań specjalnych, takich jak eliminacja pukających do naszych drzwi wirusów jesienną porą.