Opinie o Nas
.

Witaminy i suplementy na jesień - charakterystyka, właściwości, skład, dawkowanie, przeciwwskazania

0
Witaminy i suplementy na jesień - charakterystyka, właściwości, skład, dawkowanie, przeciwwskazania

Witamina D wytwarzana jest przez organizm pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Jednak organizm jest w stanie wyprodukować 90% zapotrzebowania. Pozostałe 10% należy uzupełnić odpowiednim pożywieniem bądź suplementacją. Znajduje się ona naturalnie w rybach, drobiu, ale i produktach mlecznych. Dlatego też codzienna dieta powinna być bogata np. w pstrągi, łososie czy halibuty. Zaleca się również jedzenie masła czy sera. Dobrą alternatywą jest zażywanie tranu. Warto wiedzieć, że ta witamina ma ogromny wpływ na organizm i zapewnia jego prawidłowe funkcjonowanie. Znacząco wpływa na odporność, wzmacnia kości, a także układ nerwowy. Zarówno witamina D2, jak i D3 wytwarzana jest pod wpływem promieniowania i tutaj trzeba zaznaczyć, że również wegetarianie powinni ją uzupełniać, gdyż witamina D2 naturalnie występuje w olejach roślinnych i pieczarkach. Według badań ponad 80% Polaków ma niedobory tej witaminy. Wynika to z faktu, że pracując dużo w budynkach mało przebywamy na słońcu. Ponadto nadwaga czy wiek po 60 roku życia zwiększa ryzyko niedoborów. Im ciemniejsza karnacja, tym trudniej wytwarzana jest witamina. Niedobory witaminy D przyczyniają się do obniżenia jędrności skóry i przyspieszają proces starzenia. Osoby dorosłe powinny przyjmować od 800 do 2000 IU na dobę. W przypadku osób starszych ta ilość wynosi od 2000 do 4000 IU. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej suplementować ją w trakcie posiłku. Jednocześnie nie należy przekraczać zalecanej dawki.

Witamina C - charakterystyka, właściwości, skład, dawkowanie, przeciwwskazania

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Jest także niezwykle ważną witaminą, która poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. Inaczej określana jest kwasem askorbinowym. Odpowiednia ilość tej witaminy w organizmie zapewnia jego prawidłowe funkcjonowanie. Przez lata sądzono, że przede wszystkim wpływa na odporność. Jednak ma także wpływ na pracę mięśni oraz stawów, a także stan skóry. Ułatwia przyswajanie żelaza. Uczestniczy również w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Do tego przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia układ hormonalny, zmniejsza ryzyko próchnicy oraz hamuje utlenianie się złego cholesterolu. Jej odpowiednie zażywanie zmniejsza ryzyko udaru o 42%. Trzeba tutaj wiedzieć, że jest ona tak samo ważna dla dzieci, jak i dorosłych. Zapotrzebowanie u dzieci wynosi od 40 do 50 mikrogramów dziennie, u kobiet - 75 mikrogramów, a u mężczyzn - 90 mikrogramów. Najwyższą zawartość tej witaminy ma dzika róża, porzeczka czy papryka. Objawy niedoboru to przede wszystkim brak apetytu, osłabienie, bóle mięśni, a także skłonność do występowania siniaków. Natomiast w przypadku przedawkowania tej witaminy mogą pojawić się bóle brzucha, biegunki, nudności, a także wysypki skórne. Tak naprawdę nie ma dużych przeciwwskazań do suplementowania tej witaminy, poza chorobami nerek. I tutaj należy pamiętać, aby skontaktować się z lekarzem, który dobierze odpowiednią dawkę.

Kwas foliowy - charakterystyka, właściwości, skład, dawkowanie, przeciwwskazania

Kwas foliowy jest organicznym związkiem chemicznym z grupy witamin B. Niestety u wielu osób występują duże niedobory. Także kobiety w ciąży powinny zażywać zwiększoną dawkę, gdyż kwas foliowy bierze udział w kształtowaniu cewy nerwowej. Warto też wiedzieć, że zmniejsza ryzyko zaburzeń rozwojowych płodu, w tym bezmózgowia czy rozszczepu kręgosłupa. Kobiety planujące ciąże, a także mające problem z zajściem w nią powinny witaminę B9 suplementować. Kwas foliowy wpływa także na układ nerwowy, a także bierze udział w syntezie DNA. Niedobory mogą objawiać się zaburzeniami mowy i wzroku, zaburzeniami pamięci, stanami depresyjnymi, niestabilnością chodu. Może pojawić się też bladość, owrzodzenia, osłabienie, zmęczenie, skrócenie oddechu. U dorosłej osoby zapotrzebowanie wynosi od 180 do 200 mikrogramów. Poza suplementacją w postaci kapsułek czy tabletek warto jadać szpinak, białą fasolę, żółtka jaj, szparagi, jarmuż, brokuły, gdyż są one bogate w kwas foliowy.

Witamina A - charakterystyka, właściwości, skład, dawkowanie, przeciwwskazania

Witamina A wbrew pozorom nie ma wpływu tylko na wzrok. Niewątpliwie pełni także wiele innych ważnych funkcji, gdyż wspiera układ odpornościowy, a także zmniejsza ryzyko nowotworów. Reguluje wzrost tkanki nabłonkowej, przez co sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek. Pobudza także szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek. Wpływa na potencję u mężczyzn. Jej duża zawartość występuje w wątróbce z kurczaka, wieprzowej i wołowej, a także w rybach czy jajach, a także mięsie takim jak cielęcina, kaczka i kurczak. Objawy niedoborów są charakterystyczne. Występuje wtedy złe widzenie po zmroku. Rogówka może także wysychać. Do tego dochodzi obniżona odporność oraz zwiększone wypadanie i łamliwość włosów. Mogą pojawić się biegunki. Również przedawkowanie witaminy A może być szkodliwe. Może dojść do powiększenia wątroby, śledziony, światłowstrętu. Hiperwitaminoza witaminy A jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, gdyż nadmiar witaminy A jest toksyczny dla płody. Średnie zapotrzebowanie na witaminę A u kobiet wynosi 700 mg, u mężczyzn 900 mg. Największe zapotrzebowanie jest u kobiet karmiących i wynosi 1300 mg, natomiast u dzieci w wieku szkolnym 600 mg, a u małych dzieci ok. 400 mg.

Witaminy z grupy B - charakterystyka, właściwości, skład, dawkowanie, przeciwwskazania

Witaminy z grupy B to różnorodna grupa związków, gdzie najważniejsza jest witamina B1, B3, B5, B9 i B12. Są rozpuszczalne w wodzie, a ich nadmiar wydalany jest z moczem. Witaminy z grupy B są bardzo ważne, gdyż biorą udział w wielu procesach metabolicznych i wpływają na prawidłowy rozwój. Umożliwiają prawidłową pracę serca i całego układu krążenia. Dodają energii. Natomiast skutki niedoboru mogą być bardzo poważne. Na początku może pojawić się gorsza kondycja, pogorszenie stanu skóry. Może nawet dojść do paraliżu. Zwiększone jest ryzyko występowania chorób serca. Niedobory tych witamin zazwyczaj występują u osób mających ubogą dietę bądź nadużywających alkohol. Witaminy z grupy B w dużej ilości znajdują się w produktach zbożowych, papryce, ziemniakach, a także mięsie takim jak cielęcina czy wołowina. Zaleca się też jedzenie wątróbki.

Witamina E - charakterystyka, właściwości, skład, dawkowanie, przeciwwskazania

To grupa organicznych związków chemicznych. Jej duża ilość znajduje się w owocach rokitnika. Należy wiedzieć, że jest ona silnym przeciwutleniaczem. Chroni organizm przed stresem. Zwiększa wydolność mięśni, wspiera funkcjonowanie wzroku. Często określana jest mianem witaminy młodości, gdyż opóźnia proces starzenia skóry, odżywia ją i nawilża, a także poprawia kondycję. U mężczyzn zwiększa potencję. Jest ona szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, gdyż bierze udział w kształtowaniu wzroku dziecka i wraz z kwasem foliowym zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego. Jej niedobór może prowadzić do przedwczesnego porodu czy obumarcia płodu. Głównymi objawami niedoboru są: zmęczenie, anemia, pogorszenie wzroku, kłopoty z koncentracją czy zaburzenia neurologiczne. U dzieci zapotrzebowanie dzienne wynosi 6 mg, u kobiet - 8 mg, a u mężczyzn 10 mg, u osób starszych - od 20 do 50 mg, natomiast u kobiet w ciąży - od 15 do 19 mg. Witaminę E można suplementować. Jej duże ilości znajdują się jednak w rybach, mleku i jego przetworach, otrębach i płatkach owsianych, drobiu, szpinaku.

Żelazo - charakterystyka, właściwości, skład, dawkowanie, przeciwwskazania

Żelazo jest składnikiem hemoglobiny. Jest to niezwykle ważny mikroelement, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie. Wpływa na wydolność organizmu. Zapobiega niedotlenieniu mięśni. Jest także bardzo ważnym składnikiem diety kobiet w ciąży, gdyż zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu czy wad rozwojowych. Objawy niedoboru mogą prowadzić do anemii. Może pojawić się też bladość, osłabienie, czy krwawienia. Zapotrzebowanie u osób dorosłych wynosi - 18 mg u kobiet, 10 mg u mężczyzn, 26 mg u ciężarnych. Objawami nadmiaru są bóle brzucha, nudności, zaburzenia hormonalne. Zbyt wysoki poziom może prowadzić do zawału. Zwiększa ryzyko cukrzycy. Nie należy więc zażywać większej dawki niż zalecana. Odpowiednio zbilansowana dieta w dużej mierze zapobiega niedoborom. Jednak w wielu przypadkach konieczna jest właściwa suplementacja, dlatego zachęcamy do zapoznania się z ofertą sklepu, gdzie znajdziecie wszystkie wymienione suplementy witaminowe i wiele więcej.

Zespół zdrowoodlotowo.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium