blog

Sól Epsom

Co kryje się pod zagadkową nazwą siarczan magnezu? Jest to czysty związek mineralny, nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu siarkowego i magnezu, który otrzymuje się m.in. w procesie oczyszczania kizerytu lub langbeinitu przez izolację z naturalnych wód o jego wysokiej zawartości. Mówiąc prościej, jest to czysta postać siarczanu magnezu. Naturalna sól Epsom – zwana również gorzką lub angielską – to wyjątkowa sól o wysokim stopniu czystości.

Poszukując suplementów diety, czy to na włosy, skórę i paznokcie, czy wspomagających odchudzanie, można doświadczyć zawrotu głowy. Wszystko to dlatego, że na rynku są dostępne preparaty kilkudziesięciu firm, które na pierwszy rzut oka praktycznie niczym się od siebie nie różnią.

W dzisiejszych czasach na rynku można znaleźć wiele rodzajów olejków eterycznych, mających najróżniejsze zastosowania. Jednym z nich jest otrzymywany z igieł występującej w Europie sosny zwyczajnej olejek, który oprócz niezaprzeczalnego wpływu na wygląd, ma także działanie prozdrowotne. Jak go używać, by w pełni wykorzystać jego właściwości

Otrzymywany z owoców drzewa pomarańczowego olejek ma działanie dezynfekcyjne, wzmacniające i uspokajające. Pachnie świeżo, cytrusowo, co pozytywnie wpływa na nastrój. W zależności od odmiany pomarańczy uzyskiwany olejek przybiera różny kolor i zapach. Jeżeli drzewo pomarańczowe daje słodki owoc, olejek ma ostatecznie jasny kolor i nadaje się bardziej do pielęgnacji skóry osób młodszych.

W życiu każdego człowieka przychodzi moment, w którym zaczyna przykładać szczególną wagę do tego, co je. Nieoczekiwanie stwierdzona alergia, dieta redukcyjna czy zwyczajna chęć poprawy jakości spożywanych posiłków, niejednokrotnie staje się powodem odkrywania nieznanych wcześniej produktów spożywczych. Jednym z nich są płatki drożdżowe, które są niezwykle korzystne dla zdrowia i przy okazji bardzo dobrze smakują.

Makaron to jeden z ulubionych produktów spożywczych dodawanych do potraw. Produkowany z różnego rodzaju zbóż, stanowi element codziennej diety większości ludzi. Pyszny, sycący, spożywany z sosami i warzywami, jest zazwyczaj częścią głównego posiłku w ciągu dnia. Jednak często, przechodząc na dietę, trudno jest zrezygnować z tego bogatego w węglowodany produktu.

Obecnie coraz częściej słyszy się, że węglowodany są wrogiem smukłej sylwetki, dlatego wiele osób stara się spożywać ich jak najmniej. Co więcej, ze względu na nietolerancje czy alergie, niektórzy muszą wycofywać ze swojego jadłospisu różne zboża. Jaki makron wybrać, by był pełnowartościowy i jednocześnie nieszkodliwy?

Witamina C stanowi jedną z najważniejszych substancji odżywczych, nieodzownych dla zdrowia i życia człowieka. Niestety, ludzki organizm nie jest w stanie sam jej syntezować, dlatego konieczne jest dostarczanie jej w postaci produktów spożywczych czy suplementów diety. Przedawkowanie witaminy C ma swoje skutki uboczne, przejawiające się wzdęciami, gazami czy biegunką.

Aminokwasy to związki chemiczne budujące ciało każdego człowieka. Bez nich funkcjonowanie komórek byłoby niemożliwe. Tworzą białka, biorą udział w metabolizowaniu węglowodanów, tłuszczów, a także w produkcji insuliny czy adrenaliny. Jednym z dwudziestu dwóch aminokwasów jest prolina. Jakie są jej zalety?

Osobom intensywnie uprawiającym różnego rodzaju sporty L-arginina jest na pewno doskonale znana. To aminokwas, który bierze bardzo czynny udział w wielu procesach metabolicznych, a do tego rozszerza naczynia krwionośne, ułatwiając transport tlenu i tym samym poprawiając wydolność psychofizyczną. Czy jednak faktycznie ten endogenny aminokwas jest wartościowy jedynie dla sportowców?

Czy wiedzieliście, że w społeczeństwie hinduskim o wiele rzadziej, niż w społeczeństwie amerykańskim, pojawiają się takie choroby, jak rak jelita, nerek, piersi, pęcherza, płuc czy prostaty? Skąd takie różnice, skoro osoby zamieszkałe w Ameryce mają dostęp do dużo nowocześniejszych zdobyczy medycyny? Wielu naukowców upatruje się przyczyn takich różnic w odmiennej diecie, a konkretniej w obecności dużych ilości kurkumy w pokarmach spożywanych przez Hindusów.

Nie od dziś wiadomo, że niektóre z roślin o zbawiennym wpływie na organizm wykorzystywano jeszcze długo przed rozwojem medycyny. Jedną z tego typu roślin jest z pewnością ostropest plamisty, którego właściwości doceniano już w średniowieczu. Współcześnie jest niezastąpiony, jeśli chodzi o wsparcie organizmu zmęczonego szybkim tempem życia, nieustających stresów i lęków. Jakie zalety niesie za sobą spożywanie “ostu” i jakich możemy spodziewać się efektów?

Ksylitol brzozowy

Słodzimy wszystko, nawet jeśli wydaje nam się, że nie używamy zbyt wiele cukru (herbatę pijemy gorzką, ciasta robimy tylko raz na jakiś czas). Cukier oraz sztuczne słodziki ukryte są w wielu produktach spożywczych. Rośnie też świadomość jego szkodliwości, a osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem coraz częściej szukają alternatywnych rozwiązań.

Kasza orkiszowa

Orkisz - starożytna odmiana pszenicy, zwana również szpelcem, która ma niebywałe właściwości dla Twojego zdrowia. Mówi się, że jest nawet zdrowszy niż pszenica zwyczajna. Jego uprawa staje się coraz popularniejsza, a mąka czy kasza orkiszowa to produkty, które zawsze warto mieć w swojej kuchni.

Fasola Adzuki

Dbając o zdrowy styl życia, szukamy często produktów, które mają nam pomóc utrzymać szczupłą sylwetkę lub włączamy do swojej diety składniki, które są znane ze swoich korzystnych dla naszego organizmu właściwości. Na polskim rynku nie brakuje suplementów mających poprawić stan naszego zdrowia. Ich zróżnicowanie jest na tyle duże, że przeciętny konsument może się pogubić.

Od pewnego czasu na sklepowych półkach można zetknąć się z tzw. cukrem kokosowym, nazywanym także cukrem palmowym lub kryształkami kokosowymi. Co prawda tłuszcz palmowy raczej nie jest kojarzony ze zdrowym odżywianiem, jednak ten pozyskiwany z palmy kokosowej słodzik może stanowić doskonałą alternatywę dla powszechnie używanego białego cukru. Skąd się bierze cukier kokosowy, jakie ma właściwości i czy rzeczywiście jest lepszy od zwykłego cukru?

Należący do najstarszych opisywanych przez człowieka upraw cynamon to przyprawa, która jest uzyskiwana poprzez wysuszenie kory drzewa. Dzięki charakterystycznemu smakowi i aromatowi stała się na powszechną skalę wykorzystywana niemalże we wszystkich kuchniach świata. Skąd dokładnie wywodzi się cynamon, jakie wyróżnia się jego odmiany i czy wszystkie typy znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie?

Na przestrzeni kilku ostatnich lat olej kokosowy BIO stał się niezmiernie istotnym produktem dla każdego, kto odrobinę interesuje się tematyką zdrowego odżywiania. I chociaż jest to bomba kaloryczna, to niezwykle przyjazna zarówno dla zdrowia, jak i dla ciała. Obecnie produkty z palmy kokosowej są dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w drogeriach i aptekach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl