.

Kurkuma - właściwości, zastosowanie i przeznaczenie

0
Kurkuma - właściwości, zastosowanie i przeznaczenie

Kurkuma to przyprawa wywodząca się z Indii, która w ostatnich latach cieszy się rosnącym zainteresowaniem na całym świecie i to nie tylko ze względu na kolor oraz smak, ale również ze względu na swoje właściwości. Badania nad przyprawą dowodzą, że zawiera ona wiele cennych dla ludzkiego organizmu składników, przez co zaliczana jest to tak zwanych superfoods. Są to produkty spożywcze mające niesamowite właściwości prozdrowotne, które powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka ceniącego zdrowe nawyki i zdrową kuchnię. Czym właściwie jest kurkuma, jak działa i jak wybrać odpowiednie suplementy, które ją zawierają? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat.

 

Kurkuma - co to?

Kurkuma zwana również ostryżem, szafranem, szafranem indyjskim lub żółtym imbirem – to ostra przyprawa o mocnym, gorzkawym smaku. Pochodzi z Indii i jest wytwarzana z korzenia podobnego do imbiru. Właściwości kurkumy są szczególnie cenione w kuchni azjatyckiej. To właśnie kurkuma (zwłaszcza jeden z jej składników, kurkumina) nadaje curry charakterystycznego żółtego koloru. Stosowanie kurkumy w barwnikach spożywczych sięga 600 roku p.n.e. O wielu dobroczynnych właściwościach te przyprawy możemy dowiedzieć się z zapisów indyjskich i chińskich uzdrowicieli. Stosowano ją w celu złagodzenia skurczów menstruacyjnych, dolegliwości układu oddechowego, infekcji, przekrwienia wątroby, wrzodów i stanów zapalnych. Właściwości kurkumy są obecnie badane przez naukowców, którzy twierdzą, że działa ona w o wiele szerszym zakresie.

Jakie właściwości ma kurkuma?

Kurkuma może przyspieszyć proces naprawczy w ludzkim mózgu. Zawiera bowiem tumeron, związek, który stymuluje proliferację i różnicowanie komórek nerwowych, dzięki czemu może być świetnym wspomagaczem po przebytej chorobie lub urazie mózgu. Naukowcy spekulują, że tumeron może być stosowany w przyszłości w leczeniu choroby Alzheimera i udaru. Kurkuma posiada wiele innych właściwości prozdrowotnych, które już dawno zostały potwierdzone badaniami naukowymi. Dzięki obecności kurkuminoidów, kurkuma działa w sposób przeciwzapalny, przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, neuroprotekcyjny, przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczy i ma również właściwości chemoprewencyjne. Wykorzystywana jest przy chorobach metabolicznych i sercowo-naczyniowych, zaburzeniach układu pokarmowego i problemach z zębami.

[product id="3695,5886,5522"]

Kurkuma jest źródłem bardzo cennych składników, z których najważniejszym jest kurkumina. Znacznie lepiej wchłania się ona w towarzystwie piperyny, dlatego kurkumę warto zestawiać z czarnym pieprzem, aby skuteczniej działała. Przyprawa jest również źródłem cennych składników mineralnych oraz witamin, takich jak witamina B6, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, żelazno, magnez, potas czy fosfor. Substancje zawarte w kurkumie pobudzają silnie komórki mózgowe, przez co są w stanie hamować rozwój chorób mózgu i powstrzymywać ich efekty. Przyprawa wspomaga leczenie depresji oraz zaburzeń osobowości. Najnowsze badania dowodzą również, że kurkumina jest w stanie niwelować ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych, dlatego używana jest zarówno w profilaktyce, jak i podczas terapii. Regularne stosowanie kurkumy w diecie przyczynia się do wydzielania enzymów trzustkowych, niweluje dolegliwości związane z wątrobą, a także działa antybakteryjnie i rozwiązuje wiele problemów dotyczących układu trawiennego. Przyprawa ta zapewnia organizmowi ochronę przed chorobami grzybiczymi i wirusowymi, ponieważ jest w stanie hamować rozwój wirusów. W związku z tym jest bardzo często używana do przygotowania domowych leków na przeziębienia i infekcje. Nie bez znaczenia jest również to, że spożywanie kurkumy obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Jak widać, te niepozorne kłącza o pomarańczowym kolorze mogą być z powodzeniem stosowane przez ludzi, którzy borykają się z najróżniejszymi chorobami, dolegliwościami czy skłonnościami do określonych problemów zdrowotnych.

Zastosowanie kurkumy

Kurkuma może stanowić smaczny dodatek do wielu potraw i napojów, a także naturalny barwnik, który nada potrawom piękny kolor. Zaleca się, aby nie spożywać dziennie więcej niż 8g kurkumy. Jeśli zaś zależy nam na tym, aby szybciej się wchłaniała i działała skuteczniej, powinno się ją łączyć z pieprzem. Zawarta w nim piperyna sprawia, że wzrasta rozpuszczalność kurkuminy, przez co przyprawa działa mocniej. Rozgrzewające napoje czy zupy z kurkumą oraz dodatkiem pieprzu idealnie sprawdzają się w okresie jesiennym i zimowym, kiedy wokół szaleją infekcje. Kurkumina ma silne działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a na dodatek zwalcza infekcje dróg oddechowych. Dodawana do lekkich potraw pomaga uporać się z dolegliwościami trawiennymi, silnie wspomagając układ trawienny.

Jak suplementować kurkumę?

Regeneracja komórek nerwowych mózgu

Poważne choroby bądź też urazy mózgu są obecnie niezwykle groźne dla ludzkiego zdrowia. Przywrócenie pełnej sprawności mózgu okazuje się jednak łatwiejsze właśnie z wykorzystaniem tej niepozornej przyprawy. Badacze odkryli w niej obecność tumeronu, niezwykle istotnego składnika biorącego udział w odbudowie komórek nerwowych.

Odkrycie tych niesamowitych właściwości tylko zachęciło uczonych do dalszych prac. Prognozuje się, że już wkrótce będzie można leczyć tym sposobem nawet Alzheimera czy uszkodzenia mózgu wywołane przez udar.

Leczenie problemów trawiennych

Kolejną ciekawą właściwością substancji zawartych w tej przyprawie jest działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne, doskonale sprawdzające się w problemach układu trawiennego. Te właściwości znane są już od dawna i dlatego bardzo często znajdziemy składniki kurkumy w tabletkach na niewydolność wątroby, czy przeznaczonych do usuwania skutków chorób dróg żółciowych.

Wsparcie układu immunologicznego i zwalczanie infekcji

Udowodniono również bardzo widoczne właściwości wspierające organizm w walce z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi oraz grzybiczymi. Związane jest to z nieznacznym podnoszeniem poziomu peptydu CAMP, który odgrywa w organizmie istotną rolę w walce z powyższymi chorobami. Badania nad zwalczaniem niebezpiecznych wirusów wciąż trwają. Już dzisiaj dzięki kurkuminie leczy się między innym gruźlicę. Bardzo możliwe jednak, że z pomocą tego składnika będzie można leczyć również zapalenie opon mózgowych. Wyniki kolejnych testów są bowiem coraz bardziej obiecujące.

Leczenie chorób oczu

W przypadku wpływu na leczenie chorób oczu nie mamy jeszcze oficjalnych potwierdzeń, ale wyniki licznych badań laboratoryjnych są bardzo obiecujące. Wiele wskazuje na to, że już wkrótce uda się dzięki składnikom tej przyprawy zwiększyć efektywność leczenia, chociażby jaskry, zapalenia spojówek czy bardzo nieprzyjemnego zespołu suchego oka.

Obniży cholesterol i poziom cukru we krwi

Wyniki badań ciekawie prezentują się również pod kątem osób, które chorują na cukrzycę, kolejny cywilizacyjny problem dzisiejszych czasów. Jak na razie prowadzone są jedynie testy na szczurach, ale ich wyniki są naprawdę obiecujące, gdyż w każdym przypadku zaobserwowano imponujący wręcz spadek poziomu cukru we krwi.

Dodatkowo obserwuje się również obniżenie poziomu złego cholesterolu, jak i wyraźne wsparcie w gojeniu poważnych ran.

Jakie przeznaczenie ma kurkuma?

Kurkuma jest przyprawą, która znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetologii. Jeśli chodzi o pierwszą dziedzinę, znakomicie sprawdza się jako dodatek do orientalnych potraw, takich jak zupy azjatyckie na bazie mleka kokosowego czy curry. Od kilku lat bardzo modne jest tak zwane złote mleko, które stosowane jest na odporność oraz w trakcie leczenia przeziębień. Wystarczy w odpowiednich proporcjach wymieszać ze sobą mleko krowie lub roślinne, miód, pieprz Cayenne, kurkumę, imbir oraz cynamon i całość podgrzać. Dodawana do roślin strączkowych podkreśla nie tylko ich smak, ale również naturalny kolor. Jeśli zaś doda się nieco kurkumy do gotującego się ryżu, nabierz on pięknego, złocistego koloru i będzie bardziej aromatyczny.

Kup suplementy z kurkumą

Kurkuma stanowi również jeden ze składników popularnych kosmetyków do pielęgnacji, które każdy może przygotować w domu. Wystarczy wymieszać dwie łyżki kurkumy z łyżką cynamonu, dwiema łyżkami miodu oraz oliwy z oliwek i łyżką soku z cytryny. Maseczka nakładana na oczyszczoną skórę zniweluje stany zapalne, a także wyrówna koloryt skóry, zapewniając jej przy okazji wiele substancji odżywczych. Jeśli po spłukaniu maseczki na twarzy wciąż widoczne będą żółte ślady, bez problemu można je usunąć za pomocą jogurtu naturalnego lub maślanki.

Jak wybrać suplementy z kurkumą i kiedy po nie sięgać?

W związku z tym, że kurkuma ma niesamowite właściwości prozdrowotne, na rynku można znaleźć sporo suplementów, które bazują właśnie na niej. Powinny po nie sięgać osoby o niskiej odporności, cierpiące na anemię czy też mające skłonności do stanów depresyjnych. W zależności od dodatkowych elementów suplementy mogą znacząco różnić się działaniem. Warto dokładnie czytać etykiety, a jeśli zależy nam na jak najlepszym działaniu suplementu, powinien on zawierać piperynę.

Kurkuma w kapsułkach

Kurkuma w kapsułkach z dodatkiem witaminy C jeszcze silniej wspomaga układ odpornościowy, a z kolei suplementy w formie aerozolu pozwalają na szybkie wchłanianie cennych substancji z pominięciem układu trawiennego.

Zespół zdrowoodlotowo.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium