Chia to biała odmiana rośliny Salvia hispanica wyposażona w szczególny asortyment olejów, witamin i minerałów. To starożytne superfood było poddane badaniom naukowym trwającym pół roku. Kierownikiem przedsięwzięcia był słynny naukowiec i pionier żywności funkcjonalnej dr Vladimir Vuksan- współtwórca indeksu glikemicznego z Uniwersytetu w Toronto. W badaniach Vuksan użył marki Chia o nazwie Salba. I o to co odkrył.
Porcja 100 g Chia to:
- najlepsze znane źródło kwasów Omega-3 z pożywienia jakie występuje w przyrodzie. Zawiera tyle Omega-3 co 80g łososia atlantyckiego.
- więcej wapnia niż trzy filiżanki pełnego mleka.
- wyższa i bardziej bio-przyswajalna zawartość białka niż soja i większa zawartość białka roślinnego niż półtorej szklanki fasoli
-najwyższa w naturze zawartość błonnika niż 1 1/4 szklanki otrąb zbożowych
- zawartość żelaza odpowiadająca trzem szklankom surowego szpinaku
-zawartość potasu równa 1 1/2 banana
-zawartość witaminy C równa 7 pomarańczom
-zdolności antyoksydacyjne 3 razy większe niż czarne jagody, ilość mirycetyny 270 razy większa niż w czerwonym winie.
Chia jest bezpieczna dla cukrzyków, osób chorujących na celiakię i osób uczulonych na gluten.
Badacze doszli do wniosku, że Chia jest świetnym zbożem, nadającym się do wyeliminowania głodu na świecie. Doktor Vuksan w oddzielnych badaniach wykazał, że zboże to:
-obniża poziom glukozy oraz insuliny we krwi poposiłku
-obniża białka C-reaktywne o 40%, które są wskaźnikiem stanu zapalnego
-znacznie obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi
-zmniejsza krzepnięcie krwi o 30%
-nie ma także niekorzystnego wpływu na zmianę indeksu glikemicznego i lipidów we krwi, jak było to obserwowane przy podawaniu dużych dawek kwasów tłuszczowych Omega-3.
Istnieją dowody na to, że Chia została użyta po raz pierwszy jako pokarm przez starożytnych Azteków już około 3500 lat p.n.e. Była także produktem handlu wymiennego w środkowym Meksyku pomiędzy rokiem 1500 a 900 p.n.e. Aztekowie nazywali Chię "pożywieniem biegaczy", ponieważ posłańcy mogli biec cały dzień jedząc zaledwie garść tego ziarna. Używana była także jako lekarstwo. Można ją stosować w ziarnach jak i zmieloną gdy jest używana do gotowania. Chia jest dodawana do produktów zbożowych, sałatek, napoi, koktajli oraz do pieczenia. Po zmieleniu Chię należy przechowywać w lodówce.
Jesteś zainteresowany tym cudownym zbożem zapraszamy do naszego sklepu: https://zdrowoodlotowo.pl/pl/searchquery/chia/1/phot/5?url=chia.
Życzymy zdrowia!!!!
Damian Krawczuk
super