Opinie o Nas
.

Cenne właściwości makaronu orkiszowego

0
Cenne właściwości makaronu orkiszowego
Spis treści:

    Makaron to jeden z ulubionych produktów spożywczych dodawanych do potraw. Produkowany z różnego rodzaju zbóż, stanowi element codziennej diety większości ludzi. Pyszny, sycący, spożywany z sosami i warzywami, jest zazwyczaj częścią głównego posiłku w ciągu dnia. Jednak często, przechodząc na dietę, trudno jest zrezygnować z tego bogatego w węglowodany produktu. Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieją makarony sprzyjające przemianie materii. Jednym z nich jest makaron produkowany z ziaren orkiszu, który może być spożywany także w trakcie diety redukcyjnej. Jakie właściwości posiada?

    Orkisz – co to takiego?
    Orkisz to bardzo wartościowe ziarno stanowiące odmianę pszenicy, lecz znacznie się od niej różni. Ze względu na chęć osiągnięcie maksymalnego zysku z hodowli pszenicy, jest modyfikowana genetycznie i nawożona, przez co obecnie nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych. W przeciwieństwie do pszenicy orkisz jest hodowany i zbierany z nienaruszoną łupiną, która chroni wnętrze ziarna przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami i chemikaliami.

    Czas na orkisz!
    Podczas gdy zainteresowanie zdrową żywnością jest coraz większe, na popularności zyskuje także orkisz, który można zakupić w postaci mąki, makaronu lub gotowych wypieków na jego bazie. Brązowa barwa makaronu orkiszowego sprawia, że po przegotowaniu wygląda nieapetycznie, dlatego w trakcie gotowania należy sprawdzać co chwilę, by był sprężysty, jędrny oraz się nie lepił. Aby upewnić się, że jest ugotowany, najlepiej wyłowić jedną sztukę (rurkę, nitkę, świderek) i przekroić ją na pół. Jeżeli w środku widać ciemniejszą kropkę, nie nadaje się jeszcze do spożycia. Jego delikatne orzechowy smak dobrze komponuje się z wieloma warzywami. Bogaty w błonnik, w przeciwieństwie do zapychających makaronów pszenicznych, usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Zawiera także wysoką wartość żelaza, miedzi, magnezu, fosforu, potasu, cynku, selenu, witamin PP, B6 i kwasu foliowego.

    Właściwości orkiszu
    Wprowadzając orkisz do diety, można w dużym stopniu obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Jest to ziarno sycące, dzięki czemu zapewnia organizmowi niezbędnej energii na kilka godzin. Świetnie sprawdzi się także w walce o odporność, dlatego warto spożywać go w okresie jesienno-zimowym, który cechuje się spadkiem sił i energii. Kleik z orkiszu to świetne rozwiązanie dla osób po operacji i zmagających się z problemami żołądkowymi. Często zaleca się spożywanie go cukrzykom, a także alergikom. Warto jednak zaznaczyć, że makaron z orkiszu, podobnie jak pszeniczny, zawiera gluten. Mimo że jest lepiej przyswajalny przez organizm niż ten pszeniczny, nie zaleca się stosowania go w diecie chorych na celiakię i uczulonych na gluten.

    Gdzie kupić makaron orkiszowy?
    Udając się na zakupy do polskiego sklepu, często trudno jest znaleźć makaron inny niż pszeniczny. W ofertach marketu pojawia się czasami makaron żytni czy kukurydziany, lecz zazwyczaj są to pojedyncze opakowania leżące na półkach z ekologiczną żywnością. Dlatego też większość Polaków rzadko kiedy decyduje się na zakup innych, mniej kalorycznych i posiadających zdecydowanie więcej wartości odżywczych makaronów, wśród których, obok ryżowego, kukurydzianego czy jęczmiennego, znajduje się makaron produkowany z ziaren orkiszu. Aby mieć pewność, że jest to produkt najwyższej jakości, najlepiej kupić go w dobrym internetowym lub stacjonarnym sklepie ze zdrową żywnością, takim jak Zdrowo Odlotowo. Do produkcji sprzedawanych w takich sklepach makaronów używa się tylko pochodzącej z rolnictwa ekologicznego mąki orkiszowej uzyskanej z niemodyfikowanych genetycznie zbóż oraz jaj, soli i wody, przez co bez wątpienia jest to makaron zdrowszy od pszenicznego.

    Wartości odżywcze
    Chcąc upewnić się, że jest to jeden z lepszych rodzajów makaronów, warto porównać jego wartości odżywcze z makaronem pszenicznym. W 100 gramach makaronu orkiszowego znajduje się około 86 kcal, co stanowi trochę więcej niż połowę kaloryczności makaronu pszenicznego. Jednak biorąc pod uwagę węglowodany, makaron produkowany z mąki orkiszowej zawiera około 20 gramów, podczas gdy pszeniczny ma 10 gramów więcej. Makaron pszeniczny zawiera 6 gramów białka, a orkiszowy 3 gramy. Oba makarony mają taką samą zawartość tłuszczu.

    Mimo że orkisz jest jedną z odmian pszenicy, w przeciwieństwie do niej nie jest poddawany takiej liczbie modyfikacji genetycznych i nawożeniu. To niestety często zapominane ziarno, bogate jest w wartości odżywcze, co sprawia, że może być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę i zmagające się z podwyższonym cholesterolem. Produkowany z orkiszu makaron, ze względu na dużą zawartość błonnika i niską kaloryczność, przyspiesza metabolizm, dzięki czemu może stanowić składnik diety redukcyjnej. Niestety, podobnie jak pszenica, orkisz zawiera gluten, przez co nie może być spożywany przez osoby, które go nie tolerują.

    Komentarze do wpisu (0)

    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium