Opinie o Nas
.

Cukier kokosowy – zdrowa alternatywa dla białego cukru

0
Cukier kokosowy – zdrowa alternatywa dla białego cukru

Alternatywa dla białego cukru? Cukier Kokosowy!

Od pewnego czasu na sklepowych półkach można zetknąć się z tzw. cukrem kokosowym, nazywanym także cukrem palmowym lub kryształkami kokosowymi. Co prawda tłuszcz palmowy raczej nie jest kojarzony ze zdrowym odżywianiem, jednak ten pozyskiwany z palmy kokosowej słodzik może stanowić doskonałą alternatywę dla powszechnie używanego białego cukru. Skąd się bierze cukier kokosowy, jakie ma właściwości i czy rzeczywiście jest lepszy od zwykłego cukru?

Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby, że biały cukier jest „cichym zabójcą”. Spożywanie słodkich produktów, zwłaszcza w nadmiarze, prowadzi do zespołu metabolicznego, rozwoju nadciśnienia tętniczego, otyłości… na szczęście istnieją różne alternatywy na wyeliminowanie tradycyjnego cukru, a jedną z nich jest cukier palmowy. Jest on wytwarzany z soku pąków palmy kokosowej bogatego w aminokwasy, enzymy, naturalne drożdże, witaminy i minerały.


Jak powstaje cukier kokosowy?
Cukier kokosowy, który jest na powszechną skalę wykorzystywany na terenie Azji południowo-wschodniej, jest otrzymywany w procesie dwufazowym. Najpierw jest zbierany sok z pąków palmy kokosowej, a następnie jest on poddawany podgrzewaniu w celu odparowania wody. By pobrać sok, należy zrobić niewielkie nacięcie w kolbie kokosowej. W ten sposób ciecz wypływa do podstawionych pojemników. Aby jednak napływała ciągle, kolbę trzeba nacinać codziennie. Zazwyczaj z jednej kolby sok spływa przez około trzydzieści-czterdzieści dni.

Po zebraniu sok jest przelewany do wielkich garnków w celu odparowania wody. Co jest ważne, sok musi być niesfermentowany, świeży i mieć odpowiedni odczyn, co najmniej 5.9. Podczas podgrzewania płyn zmienia kolor z półprzezroczystego na ciemnobrązowy, a także staje się gęstszy. Można pozostać przy takiej postaci lub też podgrzewać sok dalej, aż do uzyskania formy sypkiej. Cukier kokosowy można znaleźć w sprzedaży zarówno jako syrop, jak i w postaci skrystalizowanej. Jego konsystencja zależy w dużej mierze od wilgoci – im jest jej mniej, tym jego forma jest bardziej stała.


Jakie składniki zawiera cukier palmowy?
Pod względem chemicznym kryształki kokosowe, podobnie zresztą jak zwykły cukier, mają najprostszy skład na świecie. Biały cukier zawiera wyłącznie sacharozę, która jest dwucukrem. To połączenie dwóch cukrów prostych – glukozy oraz fruktozy. Żadnych witamin, minerałów, aminokwasów i roślinnych składników. Oznacza to, że biały cukier może nam zaoferować wyłącznie swój słodki smak, nic poza tym.

To, co odróżnia cukier kokosowy od zwykłego cukru to fakt, że podczas jego produkcji zawarte w soku palmy inne związki niż te, które nadają mu słodkość, nie ulegają utracie. To właśnie dlatego w kryształkach kokosowych znajdują się duże ilości mikroelementów oraz witamin. Sok z pąków palmy kokosowej jest także bogaty w przeciwutleniacze, aminokwasy, kwas octowy oraz enzymy, które wykazują korzystny wpływ na profil glukozy we krwi.


A teraz przyjrzyjmy się bliżej temu, co zawiera cukier palmowy:

    Ma blisko dwadzieścia razy więcej potasu niż miód – potas wykazuje korzystne działanie na pracę mięśnia sercowego oraz układu krwionośnego, obniża poziom ciśnienia tętniczego, a także usprawnia krążenie krwi po całym ciele. Dodatkowo pierwiastek ten pozwala komunikować się neuronom w mózgu oraz ułatwia nerkom proces filtracji krwi, w tym usuwanie szkodliwych toksyn.

    Ma ponad dziesięć razy więcej cynku niż cukier trzcinowy – cynk to minerał, który przede wszystkim bierze udział w podziałach komórkowych, wspomaga leczenie się ran, a także stymuluje prawidłową pracę układu odpornościowego.

    Ma dwa razy więcej miedzi niż syrop z agawy – minerał ten znajduje się praktycznie we wszystkich tkankach organizmu. Miedź jest niemalże tak samo ważna w wytwarzaniu krwinek czerwonych, jak żelazo. Ponadto zwiększa przyswajanie żelaza z układu pokarmowego.

    Ma ponad pięć razy więcej żelaza niż miód – żelazo jest jednym z najistotniejszych składników krwi, umożliwiając zachowanie prawidłowej wydolności fizycznej. Co więcej, pierwiastek ten wpływa na metabolizm cholesterolu, a także sprzyja detoksykacji szkodliwych związków nagromadzonych w wątrobie.

Ponadto cukier kokosowy zawiera witaminę C, silny antyoksydant, który stymuluje produkcję włókien kolagenowych i wspiera prawidłową pracę układu immunologicznego, a także tiaminę, której nie ma w składzie żaden z cukrów uważanych za zdrowy. Tiamina to jedna z witamin z grupy B, która umożliwia sprawne wykorzystanie dostarczanej organizmowi energii. Związek ten pomaga między innymi w spaleniu kalorii pochodzących z cukrów.


Jakie właściwości ma cukier palmowy?
Kryształki kokosowe w postaci skrystalizowanej przypominają smakiem i wyglądem brązowy cukier z taką różnicą, że można w nich odczuć dodatkową nutę kokosową oraz delikatnie karmelową. Dzięki temu są w szczególności doceniane przez wielbicieli słodkich deserów. Cena cukru kokosowego w sklepach stacjonarnych może wynosić nawet do 100 zł za kilogram. Natomiast za pośrednictwem sklepów internetowych można nabyć go w niższej cenie.

Temperatura topnienia cukru palmowego jest bardzo niska, z kolei temperatura spalania jest wysoka. To czyni ten kokosowy słodzik tak pożądanym przez cukierników – kryształki kokosowe idealnie nadają się jako dodatek do potraw z woka.

Cukier palmowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków z nutą korzenną, ale z powodzeniem może być też dodawany np. do szarlotki czy bezy. Bardzo dobrze komponuje się z owocami, cynamonem oraz kardamonem.

Co ciekawe, cukier kokosowy za sprawą swoich właściwości zapachowych może też być wykorzystywany jako naturalny środek zapachowy w mieszkaniu. Można dodać szczyptę kryształków kokosowych do kominka z woskiem i podgrzewać. Unoszący się w powietrzu zapach ukoi zmysły, pozwoli się zrelaksować i wprawi w lepszy nastrój.


Cukier kokosowy – ile zawiera kalorii?
Pomimo iż cukier uzyskiwany z palmy kokosowej jest mniej kalorycznym zamiennikiem zwykłego białego cukru, to ich wartość energetyczna jest zbliżona. Cukier z kokosa w 100 gramach zawiera 380 kalorii, natomiast biały cukier rafinowany ma kalorii 405. Łyżeczka obu cukrów waży ok. 4 gramów i zawiera odpowiednio 15 oraz 16 kalorii. Przy zwyczajnym stosowaniu w kuchni taka różnica jest praktycznie niezauważalna, dlatego też nie można traktować cukru kokosowego jako substytutu (zamiennika) w diecie odchudzającej.


Cukier kokosowy a indeks glikemiczny
Według Filipińskiego Instytutu Badań nad Odżywianiem cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny (35) niż tradycyjny biały cukier (65). To oznacza, że jego stosowanie nie przyczynia się do wyrzutów glukozy i insuliny we krwi tak samo, jak to się dzieje w przypadku zwykłego cukru. Według przeprowadzonych badań poziom glukozy we krwi po spożyciu cukru palmowego utrzymuje się na stabilnym poziomie przez około dwie godziny.

Dlaczego cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny? Wszystko dlatego, że zawiera inulinę, rodzaj błonnika roślinnego odpowiedzialnego za spowolnienie wchłaniania cukrów w układzie trawiennym. Występuje w korzeniach roślin, gdzie służy głównie do magazynowania glukozy. W naszym organizmie natomiast odżywia dobroczynne bakterie jelitowe, odgrywające niezwykle ważną rolę dla odporności. Niski indeks glikemiczny sprawia, że kryształki kokosowe mogą być bezpiecznie stosowane przez osoby chorujące na cukrzycę, w szczególności typu 1 i 2.


Witaminy i składniki mineralne w cukrze z kokosa
Cukier kokosowy zawiera w swoim składzie wiele cennych dla zdrowia mikro i makroelementów takich jak, chociażby wyżej już wspomniane: potas, żelazo, cynk oraz wapń. Porównując zawartość składników mineralnych w różnych alternatywach białego cukru wyraźnie widać, że kryształki kokosowe rzeczywiście mają więcej pierwiastków niż inne słodziki dostępne na rynku. Trzeba jednak pamiętać, że podawane na opakowaniach wartości zwykle dotyczą 100 g cukru, czyli ok. dwudziestu pięciu łyżeczek – ilości, których raczej nikt nie jest w stanie zużyć w kuchni w ciągu jednego dnia. Oznacza to, że chcąc pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, należałoby zjeść ok. 300 g cukru palmowego. Podobnie z żelazem, cynkiem itp. Pokazuje to wyraźnie, że kryształków kokosowych nie można traktować jako źródła witamin i składników mineralnych w codziennej diecie, pomimo że słodzik ten zawiera więcej mikro i makroelementów niż inne substancje słodzące. Cukier pozyskiwany z palmy kokosowej może być lepszy dla zdrowia niż tradycyjny biały cukier, ale nie może stanowić źródła składników odżywczych dla organizmu.


Cukier kokosowy – zastosowanie w kuchni
Cukier otrzymywany z soku z pąków palmy kokosowej ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Może być bez przeszkód wykorzystywany także w naszych kuchniach, zwłaszcza że doskonale sprawdza się jako aromatyczny dodatek do herbaty, kawy czy różnego rodzaju deserów. Może być stosowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jego charakterystyczny, karmelowo-kokosowy smak nadaje daniom niepowtarzalnego aromatu. Kryształki kokosowe sprawdzą się jako składnik ciast i ciasteczek, koktajli, drinków, a nawet słodkich sosów. W wypiekach dodaje się go w takiej samej ilości co biały cukier, gdyż wykazuje niemalże identyczny poziom słodkości. Ponadto cukier z palmy kokosowej dobrze komponuje się z potrawami pikantnymi oraz słodko-kwaśnymi o azjatyckim charakterze. Stanowi doskonały słodzik dla wszystkich, którzy chcą wyeliminować z diety biały cukier, a nie wyobrażają sobie życia bez słodkości.


Zastosowanie cukru kokosowego w kuchni obejmuje:

    - kawy, herbaty i inne napoje,
    - ciasta i ciasteczka,
    - koktajle, drinki i poncze,
    - desery,
    - słodkie sosy.


Czy cukier kokosowy rzeczywiście jest lepszy od białego cukru?
Wiele powodów wskazuje na to, że tak. Jeśli chcemy racjonalnie się odżywiać i poszukujemy zdrowszej alternatywy dla zwykłego, rafinowanego cukru, to ten otrzymywany z soku z pąków palmy kokosowej może okazać się bardzo dobrym wyborem. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że w żadnym innym cukrze dostępnym na rynku nie znajdziemy korzystnych dla zdrowia jelit krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Co więcej, niewiele słodzików może też poszczycić się zawartością związków antyoksydacyjnych. Pod względem zawartości mikro i makroelementów cukier palmowy zdecydowanie przewyższa inne cukry. I chociaż nie jest tak odżywczy, jak owoce palmy kokosowej, to na pewno warto wprowadzić go do diety, eliminując w ten sposób tradycyjny biały cukier.


Czy cukier z palmy kokosowej jest wskazany na diecie odchudzającej?
Jak wyżej niejednokrotnie wspomniano, kokosowy słodzik może stanowić świetną alternatywę dla białego cukru, na równi z syropem klonowym czy miodem. Jest produktem wartościowym, ale co najważniejsze, sprawdzi się w codziennym jadłospisie wszystkich tych osób, które nie wyobrażają sobie, aby zrezygnować ze słodkich dań czy napojów, ale jednocześnie nie chcą wyrządzać krzywdy swojemu organizmowi. Warto jednak pamiętać, że pomimo niewysokiego indeksu glikemicznego cukier z palmy kokosowej nie jest niskokaloryczny. Dlatego można znaleźć dla niego miejsce w swojej kuchni, ale trzeba go stosować z umiarem. Dzięki temu na pewno nam nie zaszkodzi.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium