Kategorie
Producent
Dostępność
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
- Wzmacnianie i odporność (17)
- Porady (28)
- Odchudzanie, detoks (0)
- Witaminy (13)
- Przepisy (5)
- Zdrowie (55)
Suplementy, witaminy dla dzieci
Witaminy dla dzieci to związki organiczne, których obecność w organizmie w określonych ilościach, jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu wielu procesów wewnętrznych i funkcjonowania całego organizmu. Brak witamin skutkuje nie tylko gorszym samopoczuciem, ale w skrajnych sytuacjach może doprowadzić nawet do rozwoju wielu groźnych chorób. Jest to niebezpieczne szczególnie dla dzieci, u których obecność witamin jest kluczowa dla odpowiedniego rozwoju. Witaminy dzielą się na naturalne oraz syntetyczne. Część z nich rozpuszcza się w wodzie, a część w tłuszczach, zaś w przypadku ludzi większość z nich dostarczana jest z pokarmem. Jeśli badania wykazują niedobór poszczególnych witamin, konieczna jest zmiana diety na bogatą w poszczególne substancje, a czasem nawet suplementacja. Jakie witaminy wyróżniamy, w czym się znajdują i jaki wpływ mają one na funkcjonowanie organizmu dzieci? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat.
Witamina A
Witamina A, zwana również retinolem, należy do tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Zapewnia właściwy wzrost i rozwój kości, a także ma znaczenie dla funkcjonowania wzroku. Jej odpowiednia ilość w organizmie przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie tkanki nabłonkowej skóry, rogówki, przewodu oddechowego i pokarmowego oraz stymuluje błony śluzowe do produkcji śluzu. Retinol jest też ważnym przeciwutleniaczem, a jego niedobory skutkują zaburzeniami widzenia w kiepskich warunkach oświetleniowych, zahamowaniem wzrostu, suchością rogówki, częstymi infekcjami oraz łuszczeniem się naskórka. Naturalnie witamina A w dużych ilościach występuje w maśle, jajkach, mleku, podrobach zwierzęcych, słodkich ziemniakach czy też dyni i rzeżusze.
Witamina D
Jest rozpuszczalna w tłuszczach i odpowiada za prawidłowy wzrost oraz rozwój kości, dlatego jest szczególnie ważna w przypadku dzieci. Ponadto wspomaga wytwarzanie przeciwciał chroniących układ odpornościowy, obniża ciśnienie oraz ryzyko wystąpienia chorób immunologicznych. Niedobór witaminy D w organizmie może doprowadzić do krzywicy oraz osteoporozy, zwiększa ryzyko występowania wszelkich alergii, przyczynia się do cukrzycy u kobiet w ciąży, a nawet przedwczesnego porodu. Badania wykazują również, że istnieje silny związek pomiędzy niedoborem witaminy D i depresją. Ludzki organizm wytwarza witaminę D w kontakcie z promieniami słonecznymi, a spędzanie dziennie piętnastu minut na słońcu, najlepiej między godziną dziesiątą a piętnastą, jest wystarczające w sezonie letnim. W pozostałych miesiącach warto sięgać po suplementy z witaminą D, które są sprzedawane w najróżniejszych formach, a także z dodatkiem innych witamin czy też jeść więcej olejów roślinnych, żółtek jaj czy wątróbki.
Witamina E
Witamina E, znana również jako tokoferol, rozpuszcza się w tłuszczach i występuje naturalnie przede wszystkim w olejach roślinnych, takich jak olej rzepakowy, kukurydziany czy słonecznikowy. Duże jej ilości występują również w orzechach ziemnych, orzechach włoskich, migdałach, pestkach dyni, zbożach, kapuście, szpinaku i sałacie. Witamina E jest niezbędna do przebiegu wielu procesów w ludzkim organizmie. Wspomaga pracę serca oraz wspiera pracę mięśni. Przede wszystkim zaś jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, a więc zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się komórek. Wpływa więc na piękny wygląd skóry, a przy okazji reguluje poziom złego cholesterolu we krwi i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.
Witamina K
Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a występuje przede wszystkim w sałacie, szpinaku, herbacie zielonej, brukselce, kapuście, kalafiorze, jajkach czy groszku zielonym. Z kolei witamina K2 produkowana jest przez florę bakteryjną jelita grubego. W organizmie jest potrzebna przede wszystkim do procesów krzepnięcia krwi, metabolizmu tkanki kostnej oraz przemiany wapnia. Ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne. Jest zalecana osobom, które maję genetyczne uwarunkowania do rozwoju choroby Alzheimera, ponieważ działa w tym wypadku profilaktycznie. Niedobory witaminy K objawiają się przede wszystkim krwotokami z nosa, wydłużonym krzepnięciem krwi, łatwym powstawaniem siniaków nawet po lekkim uderzeniu, obfitymi miesiączkami u kobiet i dziewczynek, krwiomoczem, podatnością na infekcje, a u niemowląt zaburzeniami wzrastania i rozwoju. Warto ją suplementować szczególnie po antybiotykoterapii czy leczeniu środkami przeciwbólowymi.
Witamina B1
Witamina B1, zwana również tiaminą czy aneuryną, rozpuszcza się w wodzie i ma niebagatelny wpływ na oddychanie komórkowe oraz metabolizm aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów. To właśnie dzięki niej z tych ostatnich uwalniana jest energia. Witamina te wpływa również korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, tkanki nerwowej czy układu krążenia. Jej odpowiednia ilość w organizmie poprawia nastrój i poprawia koncentrację. Witamina B1 występuje naturalnie w produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, podrobach i rybach. Jej niedobór objawia się zaburzeniami układ pokarmowego i nerwowego, zapaleniem stawów czy nawet niewydolnością serca.
Witamina B2
Witamina B2, znana również jako ryboflawina, stymuluje wzrost i wpływ korzystnie na układ odpornościowy. Bierze również udział w syntezie hemoglobiny i silnie wspomaga regenerację skóry. Naturalnie występuje w mięsie oraz wędlinach wieprzowych i drobiowych, serach żółtych, wątróbce czy fasoli. Jej niedobór objawia się przede wszystkim zapaleniem skóry i błon śluzowych, zawrotami głowy, zaczerwienionymi oczami, zapaleniem spojówek i rogówki, nadmierną wrażliwością na jasne światło czy też obniżeniem sprawności umysłowej.
Witamina B3
Witamina B3, zwana również niacyną, rozpuszcza się w wodzie i jest konieczna w utrzymaniu w dobrym stanie nabłonka skóry, układu nerwowego oraz przewodu pokarmowego. Jest również w stanie rozszerzać naczynia krwionośne i regulować poziom złego cholesterolu we krwi, a przy okazji spalać tłuszcze, białka i węglowodany. Jej zanik spowodowany jest nadmiarem spożywanych cukrów, a sama witamina naturalnie występuje na przykład w mleku, jajach, drobiu, orzechach oraz zielonych warzywach liściastych. Jej niedobór objawia się między innymi stanami zapalnymi skóry, biegunką, otępieniem, paraliżem kończyn czy nawet depresją.
Witamina B5
Witamina B5, zwana również kwasem pantotenowym, rozpuszcza się w wodzie i występuje naturalnie w żółtku jaj, mleku, wątrobie, orzeszkach ziemnych, roślinach strączkowych, ziarnach zbóż czy pomidorach. Jest organizmowi potrzebna do metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek oraz transportu energii. Dzięki niej tkanka nerwowa oraz skóra utrzymują dobrą formę. Jej niedobór występuje bardzo rzadko, głównie wskutek jedzenia wyłącznie potraw gotowanych, konserw, jedzenia typu fast food czy nadmiaru cukrów. Objawia się przede wszystkim uszkodzeniem nadnerczy, zahamowaniem wzrostu, sztywnością stawów, brakiem koncentracji czy zaburzeniami snu.
Witamina B6
Witamina B6, zwana również aderminą, rozpuszcza się w wodzie i bierze czynny udział w procesie krwiotwórczym. Jest nieodzowna w procesie syntezy czerwonych krwinek oraz przeciwciał i bierze udział w metabolizmie aminokwasów. Jeśli brakuje jej w organizmie, na skórze pojawiają się stany zapalne, a do objawów należą również drgawki, anemia, zaburzenia układu pokarmowego, zmęczenie, stany depresyjne i lęki. Witamina B6 naturalnie występuje w produktach takich jak ryby, wątroba, orzechy, zielone warzywa liściaste, musli, rośliny strączkowe czy banany.
Witamina B7
Witamina B7, nazywana jest również biotyną, bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych, hormonów i cholesterolu. Jest niezbędna do tego, aby włosy, skóra i paznokcie pięknie się prezentowały. Występuje naturalnie w żółtkach jaj, wątrobie, otrębach, grochu, pomidorach i czekoladzie. Jej niedostatki w organizmie skutkują zmianami skórnymi, wypadanie włosów, rozdwajaniem się paznokci, bólami mięśni czy podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Witamina B11
Witamina B11 jest rozpuszczalna w wodzie i bierze udział w syntezie części aminokwasów, choliny i puryn. Witamina ta jest niezbędna w procesie krwiotwórczym w szpiku kostnym i bierze udział w produkcji hormonów szczęścia. Jest też konieczna w przypadku rozwoju układu nerwowego płodu. Występuje naturalnie w morelach, soku pomarańczowym, drożdżach, marchwi, żółtkach jaj oraz zielonych warzywach liściastych. Jej niedobór skutkuje anemią, uszkodzeniem przewodu pokarmowego, nieprawidłowym rozwojem łożyska u kobiet w ciąży oraz wrodzonymi wadami płodu.
Witamina B12
Rozpuszcza się w wodzie i odpowiada za procesy krwiotwórcze w szpiku kostnym, a także syntezę kwasów nukleinowych, węglowodanów, białek i lipidów. Naturalnie występuje w mięsie, podrobach, rybach, żółtkach jaj kurzych i mleku. Jej niedobór skutkuje między innymi anemią złośliwą i trwałym uszkodzeniem układu nerwowego. W skrajnych sytuacjach brak tej witaminy może poskutkować nawet rozwojem stwardnienia rozsianego.
Witamina C
Witamina C ma wielki wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego i jest przeciwutleniaczem. Dzięki niej w prawidłowym stanie utrzymywane są dziąsła, zęby czy tkanka łączna. Wpływa również na nasze samopoczucie i ułatwia gojenie się ran. Występuje naturalnie w natce pietruszki, cytrusach, truskawkach, pomidorach, czarnej porzeczce czy ziemniakach. Jej niedobór to głównie krwawienie dziąseł i wypadanie zębów, pękanie naczyń krwionośnych oraz osłabienie odporności organizmu.
Najczęściej zadawane pytanie związane z suplementami diety
Zobacz wszystkie naturalne suplementy diety dostępne w naszym sklepie.