.
Filtrowanie
Producent
Wysyłka w
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja
Kategorie blog

Suplementy w kapsułkach z Witamina P

Witamina P stanowi mieszaninę około trzydziestu związków chemicznych z grupy flawonoidów. Została odkryta w 1936 roku przez węgierskich badaczy i to właśnie oni nadali jej nazwę. Nawiązuje ona do angielskiego rzeczownika "permeability", który oznacza przepuszczalność. Dziś wiemy o niej o wiele więcej, a badania dowodzą, że ułatwia przyswajanie witaminy C, zaś w duecie obie witaminy zmniejszają ryzyko wylewów, krwawienia z dziąseł czy pojawienia się wybroczyn na skórze. Jej obecność w organizmie wzmacnia układ odpornościowy, a przez to podatność na wszelkie infekcje jest dzięki niej mniejsza.

Osavi Witamina B6 - P-5-P 30 mg 60 vegan caps Osavi Witamina B6 - P-5-P 30 mg 60 vegan caps
Producent: Osavi
Cena: 39,00 zł
szt.

Witamina P - czym jest?


Witamina P to żółte barwniki, a mianowicie rutyna i hesperydyna. Rutyna uszczelnia naczynia włosowate, przez co zapobiega powstawaniu nieestetycznych pajączków lub zmniejsza znacząco te już istniejące. Ponadto zapobiega powstawaniu reaktywnych wolnych rodników, działa przeciwzapalnie i pozwala organizmowi na blokowanie niektórych reakcji alergicznych. Hesperydyna uszczelnia drobne naczynia krwionośne, dlatego jest powszechnie stosowana w przypadku chorób układu żylnego oraz problemów naczyniowych czy też uciążliwych zaczerwienień na skórze. Ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe oraz ochronne wobec naczyń krwionośnych. Oba związki są powszechnie wykorzystywane w suplementach diety, jako witamina P, oraz w kosmetyce.


Sama witamina P jest bardzo pomocna w przypadku wchłaniania witaminy C, a razem działają przeciwobrzękowo i antyoksydacyjnie. Znacząco poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, obniża ciśnienie, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodów żółciowych i naczyń krwionośnych. Nie bez znaczenia jest również fakt, że pomaga w leczeni miażdżycy, ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwrzodowe. Witamina ta występuje naturalnie w wielu produktach, które warto poznać. Jeśli nie spożywamy ich zbyt wiele czy regularnie, grozi to niedoborem, który może mieć przykre, a nawet niebezpieczne skutki dla ludzkiego organizmu.


Witaminy z grupy P


Z biologicznego punktu widzenia witamina P jest mieszanką około trzydziestu związków chemicznych, które są zaliczane do flawonoidów. Mają one pochodzenie roślinne i są barwnikami oraz przeciwutleniaczami. Pełnią rolę, która polega nie tylko na tym, aby skórka poszczególnych owoców miała jaskrawy kolor, ale również chronią owoce przed działaniem insektów, grzybów oraz ograniczają szkodliwe działanie promieniowania ultrafioletowego. Sama nazwa tych związków pochodzi od łacińskiego słowa "flavus" oznaczającego kolor żółty, ponieważ zazwyczaj na ten kolor barwią skórkę owoców, kwiaty czy liście, nadając im również charakterystyczny zapach. Flawonoidy, takie jak witamina P, znajdują zastosowanie w diecie człowieka ze względu na szerokie spektrum pozytywnych skutków. Należą do niego na przykład działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne czy przeciwalergiczne. Ponadto mają działanie przeciwmiażdżycowe i zmniejszają ryzyko występowania zakrzepów krwi, mogą wspierać terapie przeciwwirusowe i opóźniają znacząco procesy starzenia.


Dlaczego warto stosować witaminy z grupy P?


Witamina P nie należy do najpopularniejszych i często jest bagatelizowana, a jednak stanowi nieodzowny składnik pozwalający ludziom na cieszenie się wysoką odpornością, zdrowym sercem oraz zachowaniem młodego wyglądu. Regularne spożywanie produktów bogatych w witaminę C przekłada się na odporność na infekcję, co ma szczególne znaczenie w okresie jesiennym i zimowym, poprawę kondycji skóry i cery oraz efektywniejszą pracę mózgu.
Witamina P jest produkowana przez ludzki organizm, a w związku z tym najczęściej wystarczy zadbać o to, aby dieta była zróżnicowana i zawierała produkty, które są w nią bogate. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku osób, które nadużywają alkoholu czy zmagają się z marskością wątroby. Warto również ją suplementować w okresie większej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje.


Witamina P - pozytywny wpływ na zdrowie


Dlaczego na co dzień warto pamiętać o tym, żeby zapewniać organizmowi odpowiednią dawkę witaminy P? Przede wszystkim ma ona silne działanie przeciwutleniające, a więc spowalnia rozpad komórek i procesy starzenia, uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie. Witamina P uczestniczy w procesach rozkładu aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Jest w stanie regulować poziom cukru we krwi i stymuluje utrzymywanie odpowiedniego poziomy dobrego cholesterolu.


Nie bez znaczenia jest również to, że witamina ta jest w stanie regulować ciśnienie, uczestniczyć w szeregu procesów krwiotwórczych i uszczelniać naczynia krwionośne. Jak większość substancji istotnych pod względem biologicznym, jest ona silnie zależna od obecności innych związków chemicznych w naszym organizmie. Jej moc jest nawet trzykrotnie większa, jeśli działa w obecności witaminy E i C, a tej ostatniej umożliwia efektywne wchłanianie. W ten sposób stanowi niezbędny element, który zapewnia organizmowi odporność.


Współdziałanie witamin P i C jest niezwykle ważne w okresie, kiedy ludzie są bardziej narażeni na wszelkie infekcje i wirusy.


Skutki niedoboru witaminy P


Jakie są skutki niedoboru witaminy P? Jednym z pierwszych symptomów, na które można zwrócić uwagę, jest zła kondycja skóry. Ma ona wtedy skłonność do powstawania siniaków, nawet pod wpływem lekkiego uderzenia, wybroczyn, zaczerwienienia, pieczenia, wszelkich obrzęków i pękania naczynek, co skutkuje nieestetycznymi pajączkami widocznymi na skórze. Ważnym symptomem są również stany zapalne wewnątrz jamy ustnej.
Witamina P silnie stymuluje pracę mózgu, a jeśli jej brakuje człowiek odczuwa chroniczne zmęczenie, nie potrafi się skoncentrować i jest o wiele bardziej podatny na stres. Na kolejnym etapie mogą się pojawić problemy z pamięcią, bezsenność, bóle głowy i ciągłe poczucie zimna. W związku z tym warto dbać o to, aby stanowiła stały element naszej diety w dowolnej formie, tym bardziej że nie da się jej przedawkować. Witamina P, która należy do witamin z grupy B, nie magazynuje się w organizmie, a jej nadmiar jest wydalany razem z moczem.


Witamina P - suplementacja


Witamina P, tak jak opisane to jest wyżej, jest produkowana przez ludzki organizm, a przez to najczęściej wystarczy spożywanie je w postaci produktów spożywczych, które ją zawierają. Warto jednak suplementować ją w okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe i infekcje, a także w przypadku zmagania się z marskością wątroby lub nadużywania alkoholu. W aptekach i sklepach internetowych można znaleźć ogromną ilość suplementów diety, które dostarczą organizmowi odpowiednią ilość witaminy P. Warto szukać preparatów uznanych producentów, którzy wyszczególniają na opakowaniach pełny skład, cieszą się uznaniem klientów i ekspertów, a także zaznaczają, że suplementy diety nie mogą być zamiennikiem zbilansowanej i zróżnicowanej diety, a jedynie jej uzupełnieniem.


Witamina P najczęściej sprzedawana jest w formie kapsułek, a do uznanych preparatów w tym zakresie można podać New Age Witamina P Bajkalska. W opakowani znajduje się sześćdziesiąt kapsułek, co wystarcza na miesiąc, ponieważ dziennie należy przyjmować dwie. Produkt jest wegański i mogą go stosować osoby, które wykluczyły z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina B3 firmy Mitopharma jest z kolei produktem bezglutenowym i nie zawiera sztucznych aromatów, barwników czy białka mleka krowiego. Warto również inwestować w wysokiej jakości suplementy składające się z kompleksu witamin z grupy B, do których należy między innymi witamina P.


Witamina P - w jakich produktach ją znajdziemy?


Witamina P występuje w dużych ilościach w powszechnie znanych i lubianych owocach i warzywach, takich jak papryka czerwona, pomidory, cebula, owoce dzikiej róży czy też cytrusy, a więc pomarańcze, grejpfruty czy kiwi. Można ją spotkać w owocach o ciemnej skórce, czyli w borówkach, jagodach, wiśniach, głogu, śliwkach czy jeżynach. Jeśli chodzi o mniej popularne produkty zawierające witaminę P, znajduje się ona również w czerwonym winie, kaszy gryczanej i ziołowych herbatach, takich jak rumianek czy mięta.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium