Kategorie
Dostępność
Wysyłka w
Ocena
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
- Uroda (1)
- Wzmacnianie i odporność (17)
- Porady (29)
- Odchudzanie, detoks (0)
- Witaminy (13)
- Przepisy (5)
- Zdrowie (56)
Cukier, miody
Naturalne miody i cukry to alternatywa dla tradycyjnego cukru, którego nadmiar może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jest to szczególnie ważne obecnie, kiedy cukier jest wszechobecny i dodaje się go do wielu różnych posiłków. Jego spożycie może prowadzić do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość. Tymczasem naturalne cukry i miody nie tylko nie mają niekorzystnego wpływu na zdrowie, ale przede wszystkim posiadają właściwości prozdrowotne.
Jak powstają naturalne miody?
Pszczoły, czyli niezwykle pracowite stworzenia, odpowiedzialne są nie tylko za zapylanie kwiatów, ale również za produkcję miodu, który był zbierany i spożywany przez ludzi już w czasach prehistorycznych. Może on powstawać z nektaru kwiatowego albo ze spadzi, którą często nazywa się rosą miodową. Jest to słodki sok roślinny, który po przetrawieniu przez mszyce pozbawiony jest białka i minerałów. Wszystkie rodzaje miodu powstają w wyniku żmudnego procesu, podczas którego rozcieńczony roztwór cukrów jest przez pszczoły wielokrotnie połykany i wypluwany, a w efekcie miesza się on z różnorodnymi enzymami. W procesie tym syrop jest podgrzewany, odparowuje, schnie i zgęstnieje.
Rośliny miododajne, takie jak lipa, rzepak czy facelia błękitna, charakteryzują się stosunkowo długim okresem kwitnienia. W tym czasie dostarczają pszczołom mnóstwo składników pokarmowych, które pszczoły przenoszą do ula w specjalnym wolu miodowym. Jedna pszczoła jednorazowo przenosi do ula około 40 mg nektaru, a już podczas transportu jest on wzbogacony kwasami organicznymi i enzymami. Po powrocie do ula tzw. zbieraczki oddają nektar pszczołom ulowym, które składają surowiec do komórek plastra. Pszczoły ulowe pozostają w nieustannym ruchu, aby zwiększyć temperaturę i doprowadzić nektar do parowania. Przez kilka dni miód jest przekładany między komórkami, a kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, komórka zostaje zasklepiona woskiem. Jeśli około 75 procent komórek jest już zasklepionych przez pszczoły, uznaje się, że miód zyskał dojrzałość, a zadaniem pszczelarza jest wydobycie miodu z plastrów.
Właściwości zdrowotne miodu
Miód jest wyjątkowym produktem spożywczy, który niezwykle długo zachowuje odpowiednią świeżość. Dzięki temu może być przez długi czas przechowywany, w żaden sposób się nie psując. Przede wszystkim jednak ma wiele właściwości zdrowotnych. Miód ceniony jest głównie za dużą obecność witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne, dzięki czemu wspomaga leczenia ran i niweluje stany zapalne. Spożywany doustnie łagodzi kaszel i ból gardła, dlatego też zaleca się spożywanie miodu w okresie jesienno-zimowym oraz podczas różnego rodzaju infekcji.
W związku z łagodnym działaniem przeczyszczającym miód wspiera układ trawienny i reguluje perystaltykę jelit. Warto jeść go w niewielkich ilościach bez dodatków, aby zlikwidować zaparcia. Wysoka zawartość flawonoidów i polifenoli sprawia, że miód wpływa korzystnie na układ odpornościowy, a z kolei zawarte w nim przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój różnych chorób oraz szybsze starzenie się. Ponadto regularne spożywanie miodu wpływa korzystnie na pracę serca i chroni komórki przed uszkodzeniem.
Zastosowanie naturalnych cukrów
Naturalne cukry to obszerna kategoria, w której znajdują się alternatywy dla tradycyjnego cukru. Najczęściej mają niższy indeks glikemiczny i są zdecydowanie mniej kaloryczne, a ze względu na swoje właściwości charakteryzują się również wydajnością. Przykładem może być tutaj cukier kokosowy, który jest produkowany z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej czy też cukier kwiatowo-ziołowy. W ostatnich latach wielką popularnością cieszy się również stewia, czyli w pełni naturalny słodzik produkowany z rośliny z rodziny astrowatych.
Naturalne cukry to dobry wybór dla wszystkich osób, które borykają się z cukrzycą czy też osób, które dbają o linię. Ich zastosowanie jest bardzo uniwersalne i w niczym nie różni się od używanego powszechnie cukru. Można nimi słodzić gorące napoje oraz dodawać do ciast i deserów, czy też wszelkich wyrobów cukierniczych. Możliwości są więc nieograniczone, a produkty te stanowią dowód na to, że słodki smak może iść w parze ze zdrowiem.
Czym charakteryzują się różne rodzaje miodu?
W sklepie Zdrowo Odlotowo można zakupić różne gatunki miodu, a każdy z nich ma nieco inne właściwości i smak. Czym charakteryzują się te najpopularniejsze?
Miód wielokwiatowy
Wytwarzany jest z nektaru wielu roślin miododajnych, a w związku z tym jego kolor, konsystencja i smak bywają bardzo zróżnicowane. Miód z kwiatów wiosennych ma nieco jaśniejszy kolor i łagodniejszy smak. Miody wielokwiatowe mają korzystny wpływ na mięsień sercowy, wspierają proces leczenia wątroby, woreczka żółciowego, a także górnych dróg oddechowych.
Miód spadziowy
Miody spadziowe dzielą się na miody iglaste i liściaste. Te pierwsze najczęściej powstają ze spadzi modrzewia, jodły i sosny. Mają ciemną barwę, grudkowatą strukturę i nieco korzenny posmak. Miód spadziowy jest niezwykle bogaty w biopierwiastki, zawierając ich kilka razy więcej niż miody nektarowe. Jego składniki odżywcze obejmują witaminy A, witaminy z grupy B (w tym B2 i B6), witaminę C, witaminę K oraz witaminę PP. Dodatkowo można w nim znaleźć składniki mineralne, takie jak potas, wapń, mangan, fosfor, sód oraz magnez. Dzięki temu wpływa korzystnie na układ odpornościowy, układ oddechowy, układ trawienny, a także układ nerwowy.
Miód gryczany
W formie płynnej ma lekko czerwony odcień, z kolei z dostępem do światła staje się ciemny, po naturalnej krystalizacji jaśnieje. Pachnie kwiatami gryki i jest dość ostry. Miód tego rodzaju hamuje rozwój wielu chorób, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek czy też osłabienie wzroku i słuchu. Przyśpiesza również zrastanie się kości, a stosowany zewnętrznie sprawia, że wszelkie rany szybciej się goją.