.
Kategorie blog

Cukier, miody

Naturalne miody i cukry to alternatywa dla tradycyjnego cukru, którego nadmiar może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jest to szczególnie ważne obecnie, kiedy cukier jest wszechobecny i dodaje się go do wielu różnych posiłków. Jego spożycie może prowadzić do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość. Tymczasem naturalne cukry i miody nie tylko nie mają niekorzystnego wpływu na zdrowie, ale przede wszystkim posiadają właściwości prozdrowotne.

 Skoczylas Miód lipowy 400g Skoczylas Miód lipowy 400g
Cena: 32,00 zł
szt.
Skoczylas Miód akacjowy Skoczylas Miód akacjowy
Cena: 35,00 zł
szt.
Skoczylas Miód faceliowy 400g Skoczylas Miód faceliowy 400g
Cena: 37,00 zł
szt.
Skoczylas Miód gryczany 400g Skoczylas Miód gryczany 400g
Cena: 39,00 zł
szt.
Skoczylas Miód mniszkowy Skoczylas Miód mniszkowy
Cena: 29,00 zł
szt.
Skoczylas Miód spadziowy 400g Skoczylas Miód spadziowy 400g
Cena: 42,00 zł
szt.
Skoczylas Miód wielokwiatowy 400g Skoczylas Miód wielokwiatowy 400g
Cena: 22,00 zł
szt.
Skoczylas Miód wrzosowy Skoczylas Miód wrzosowy
Cena: 52,00 zł
szt.

Jak powstają naturalne miody?

Pszczoły, czyli niezwykle pracowite stworzenia, odpowiedzialne są nie tylko za zapylanie kwiatów, ale również za produkcję miodu, który był zbierany i spożywany przez ludzi już w czasach prehistorycznych. Może on powstawać z nektaru kwiatowego albo ze spadzi, którą często nazywa się rosą miodową. Jest to słodki sok roślinny, który po przetrawieniu przez mszyce pozbawiony jest białka i minerałów. Wszystkie rodzaje miodu powstają w wyniku żmudnego procesu, podczas którego rozcieńczony roztwór cukrów jest przez pszczoły wielokrotnie połykany i wypluwany, a w efekcie miesza się on z różnorodnymi enzymami. W procesie tym syrop jest podgrzewany, odparowuje, schnie i zgęstnieje.

Rośliny miododajne, takie jak lipa, rzepak czy facelia błękitna, charakteryzują się stosunkowo długim okresem kwitnienia. W tym czasie dostarczają pszczołom mnóstwo składników pokarmowych, które pszczoły przenoszą do ula w specjalnym wolu miodowym. Jedna pszczoła jednorazowo przenosi do ula około 40 mg nektaru, a już podczas transportu jest on wzbogacony kwasami organicznymi i enzymami. Po powrocie do ula tzw. zbieraczki oddają nektar pszczołom ulowym, które składają surowiec do komórek plastra. Pszczoły ulowe pozostają w nieustannym ruchu, aby zwiększyć temperaturę i doprowadzić nektar do parowania. Przez kilka dni miód jest przekładany między komórkami, a kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, komórka zostaje zasklepiona woskiem. Jeśli około 75 procent komórek jest już zasklepionych przez pszczoły, uznaje się, że miód zyskał dojrzałość, a zadaniem pszczelarza jest wydobycie miodu z plastrów.

Właściwości zdrowotne miodu

Miód jest wyjątkowym produktem spożywczy, który niezwykle długo zachowuje odpowiednią świeżość. Dzięki temu może być przez długi czas przechowywany, w żaden sposób się nie psując. Przede wszystkim jednak ma wiele właściwości zdrowotnych. Miód ceniony jest głównie za dużą obecność witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne, dzięki czemu wspomaga leczenia ran i niweluje stany zapalne. Spożywany doustnie łagodzi kaszel i ból gardła, dlatego też zaleca się spożywanie miodu w okresie jesienno-zimowym oraz podczas różnego rodzaju infekcji.

W związku z łagodnym działaniem przeczyszczającym miód wspiera układ trawienny i reguluje perystaltykę jelit. Warto jeść go w niewielkich ilościach bez dodatków, aby zlikwidować zaparcia. Wysoka zawartość flawonoidów i polifenoli sprawia, że miód wpływa korzystnie na układ odpornościowy, a z kolei zawarte w nim przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój różnych chorób oraz szybsze starzenie się. Ponadto regularne spożywanie miodu wpływa korzystnie na pracę serca i chroni komórki przed uszkodzeniem.

Zastosowanie naturalnych cukrów

Naturalne cukry to obszerna kategoria, w której znajdują się alternatywy dla tradycyjnego cukru. Najczęściej mają niższy indeks glikemiczny i są zdecydowanie mniej kaloryczne, a ze względu na swoje właściwości charakteryzują się również wydajnością. Przykładem może być tutaj cukier kokosowy, który jest produkowany z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej czy też cukier kwiatowo-ziołowy. W ostatnich latach wielką popularnością cieszy się również stewia, czyli w pełni naturalny słodzik produkowany z rośliny z rodziny astrowatych.

Naturalne cukry to dobry wybór dla wszystkich osób, które borykają się z cukrzycą czy też osób, które dbają o linię. Ich zastosowanie jest bardzo uniwersalne i w niczym nie różni się od używanego powszechnie cukru. Można nimi słodzić gorące napoje oraz dodawać do ciast i deserów, czy też wszelkich wyrobów cukierniczych. Możliwości są więc nieograniczone, a produkty te stanowią dowód na to, że słodki smak może iść w parze ze zdrowiem.

Czym charakteryzują się różne rodzaje miodu?

W sklepie Zdrowo Odlotowo można zakupić różne gatunki miodu, a każdy z nich ma nieco inne właściwości i smak. Czym charakteryzują się te najpopularniejsze?

Miód wielokwiatowy

Wytwarzany jest z nektaru wielu roślin miododajnych, a w związku z tym jego kolor, konsystencja i smak bywają bardzo zróżnicowane. Miód z kwiatów wiosennych ma nieco jaśniejszy kolor i łagodniejszy smak. Miody wielokwiatowe mają korzystny wpływ na mięsień sercowy, wspierają proces leczenia wątroby, woreczka żółciowego, a także górnych dróg oddechowych.

Miód spadziowy

Miody spadziowe dzielą się na miody iglaste i liściaste. Te pierwsze najczęściej powstają ze spadzi modrzewia, jodły i sosny. Mają ciemną barwę, grudkowatą strukturę i nieco korzenny posmak. Miód spadziowy jest niezwykle bogaty w biopierwiastki, zawierając ich kilka razy więcej niż miody nektarowe. Jego składniki odżywcze obejmują witaminy A, witaminy z grupy B (w tym B2 i B6), witaminę C, witaminę K oraz witaminę PP. Dodatkowo można w nim znaleźć składniki mineralne, takie jak potas, wapń, mangan, fosfor, sód oraz magnez. Dzięki temu wpływa korzystnie na układ odpornościowy, układ oddechowy, układ trawienny, a także układ nerwowy.

Miód gryczany

W formie płynnej ma lekko czerwony odcień, z kolei z dostępem do światła staje się ciemny, po naturalnej krystalizacji jaśnieje. Pachnie kwiatami gryki i jest dość ostry. Miód tego rodzaju hamuje rozwój wielu chorób, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek czy też osłabienie wzroku i słuchu. Przyśpiesza również zrastanie się kości, a stosowany zewnętrznie sprawia, że wszelkie rany szybciej się goją.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium