Kategorie
Producent
Dostępność
Wysyłka w
Ocena
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
- Wzmacnianie i odporność (17)
- Porady (28)
- Odchudzanie, detoks (0)
- Witaminy (13)
- Przepisy (5)
- Zdrowie (55)
Suplementy diety Błonnik
Błonnik jest jednym z kluczowych składników diety — odgrywa istotną rolę nie tylko w utrzymaniu zdrowia jelit, ale i całego organizmu. Mimo że często jest pomijany lub bagatelizowany, to znacząco wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i jest niezbędny dla utrzymania równowagi metabolicznej. Wartość odżywcza błonnika została doceniona przez naukowców oraz ekspertów ds. zdrowego odżywiania ze względu na jego korzystny wpływ na zdrowie jelit, regulację poziomu glukozy we krwi, obniżenie poziomu cholesterolu oraz kontrolę masy ciała. Odgrywa kluczową rolę w tworzeniu korzystnego środowiska dla mikroorganizmów jelitowych, co przyczynia się do utrzymania zdrowej flory bakteryjnej jelit. Zdrowa flora bakteryjna jest związana z lepszym trawieniem, wchłanianiem składników odżywczych, a nawet poprawą nastroju i funkcji poznawczych.
Czym jest błonnik?
Błonnik pokarmowy, nazywany również włóknem pokarmowym, to pozostałości komórek roślinnych, które nie zostały strawione przez nasz przewód pokarmowy. W jego skład wchodzą lignina, celuloza, śluzy, pektyny, gumy oraz hemicelulozy. Wszystkie te składniki są oporne na działanie enzymów trawiennych. Błonnik powszechnie dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny, przy czym oba warianty są bardzo ważne dla zdrowia naszego organizmu.
Frakcja nierozpuszczalna w wodzie (ligniny, celuloza, hemiceluloza) pobudza funkcję żucia, produkowania śliny oraz soków trawiennych. Wpływa na prawidłową pracę jelita grubego i jest w stanie wiązać nadmiar kwasu solnego w żołądku, a przy okazji zmiękcza masę kałową poprzez wiązanie cząsteczek wody, przez co zapobiega zaparciom.
Z kolei frakcja rozpuszczalna w wodzie (śluzy roślinne, pektyny, gumy) jest niemal w całości degradowana w przez bakterie w jelicie grubym, przez co spowalnia czas pasażu jelitowego i wchłanianie glukozy, a także wychwytuje różnego rodzaju toksyczne związki. Rozpuszczalny błonnik wpływa więc korzystnie na przemiany metaboliczne tłuszczów oraz węglowodanów. Do najważniejszych źródeł błonnika pokarmowego należą na przykład:
- otręby pszenne,
- nasiona chia,
- fasola,
- ciecierzyca,
- migdały,
- ryż brązowy,
- daktyle suszone,
- groszek zielony,
- kasza gryczana,
- brukselka,
- kasza jęczmienna pęczak,
- szpinak,
- bataty,
- brokuły,
- jabłka,
- truskawki,
- banany,
- fasolka szparagowa
Błonnik zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu z przewodu pokarmowego, a tym samym ma niebagatelne znaczenie dla kontroli jego poziomu. Jeśli jest niższy, to również niższe są szanse na wystąpienie udaru, zawału serca czy miażdżycy. Odpowiednia ilość błonnika zmniejsza ilość glukozy we krwi i zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu jest ceniony przez osoby dbające o linię.
Jakie są właściwości błonnika?
Lista właściwości błonnika jest bardzo długa i w pełni uzasadnia zapewnienia naukowców dotyczącego jego wielkiej roli w naszym organizmie. Błonnik zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie cienkim, przez co możliwe jest wiązanie wody i zwiększenie wydzielania soków trawiennych. Tworzy korzystne warunki dla rozwoju fizjologicznej flory bakteryjnej jelit i wiąże związki toksyczne, takie jak metale ciężkie, uniemożliwiając ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym.
Regularne spożywanie błonnika lub produktów bogatych w błonnik obniża wykorzystanie energii z pożywienia, chroni organizm przed powstawaniem kamieni żółciowych i wpływa na poprawne oraz bezbolesne wypróżnienia. Ponadto błonnik znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia hemoroidów, przepukliny, żylaków czy też zapalenie wyrostka robaczkowego. Nie bez znaczenia jest to, że to właśnie błonnik odpowiada za pobudzenie ukrwienia jelit oraz wiązanie nadmiaru kwasu solnego.
Błonnik — kiedy warto go stosować?
Każdy człowiek troszczący się o własne zdrowie, a przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, powinien zapewniać sobie odpowiednie dawki błonnika w diecie lub w formie suplementów. Światowa Organizacja Zdrowia przekonuje, że optymalna dawka błonnika to od 20 do 40 mg dziennie. Warto pamiętać o tym, że błonnik musi być stosowany w odpowiednią ilością wody, aby pełnić swoje funkcje jak najlepiej. Jeśli więc błonnik spożywany jest w optymalnej ilości, to człowiek dziennie powinien wypijać od dwóch do trzech litrów wody.
Osoby, które na co dzień nie mają zróżnicowanej i zbilansowanej diety, bardzo łatwo mogą doprowadzić do niedoboru błonnika. Pierwsze objawy w tym zakresie dotyczą uciążliwych zaparć. Zbyt mała ilość błonnika w diecie prowadzi również do kłopotów z utrzymaniem właściwej wagi ciała, trudności z zachowaniem równowagi mikroflory jelit, obniżenia odporności, rozwoju chorób związanych z układem trawiennym oraz rozmaitych chorób cywilizacyjnych. Dlatego bardzo ważne jest to, aby w diecie znajdowały się produkty zawierające sporo błonnika. Jeśli z jakichś przyczyn nie jest to możliwe, powinno się go suplementować w ilościach zgodnych z zaleceniami lekarza lub też zgodnie z instrukcjami producenta znajdującymi się na ulotce.
Restrykcyjne przestrzeganie zalecanych ilości jest o tyle ważne, że nadmiar błonnika w organizmie również jest szkodliwy. Może prowadzić do tego, że niektóre witaminy i minerały nie będą wchłaniane. Problematyczne mogą być również sytuacje, podczas których błonnik nie jest spożywany z odpowiednią ilością wody. O ile zwykle kojarzy się go z substancją dobrą na zaparcia, o tyle bez wody może tylko zwiększyć tego rodzaju problemy. Ze względu na zwiększanie objętości treści żołądkowej, błonnik zapewnia uczucie sytości i jest zalecany osobom, które walczą z nadwagą, otyłością czy też chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Ponadto podczas fermentowania błonnika wytwarzane są hormony odpowiedzialne za sygnalizowanie sytości. W rezultacie odchudzające się osoby mogą jeść mniej, aby szybciej poczuć, że się najadły. Spożywanie błonnika nie powoduje gwałtownych skoków glukozy tuż po posiłku, dlatego jest on bardzo ważny w profilaktyce wystąpienia cukrzycy i powinny go spożywać osoby z różnych względów narażone właśnie na tę chorobę. Lekarze utrzymują również, że błonnik to naturalny wróg chorób układu krążenia, które są jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Błonnik obniża bowiem ciśnienie krwi, redukuje poziom złego cholesterolu (ponieważ hamuje jego wchłanianie) i zmniejsza stany zapalne.
W jakiej formie stosować błonnik?
Błonnik występuje w bardzo wielu produktach spożywczych różnego rodzaju, dlatego zdrowa, zbilansowana dieta i świadome wybory najczęściej umożliwiają zapewnienie sobie odpowiedniej ilości błonnika na co dzień. Jeśli jednak z różnych względów nie jest to możliwe, warto zdecydować się na błonnik w formie suplementów diety. W sklepie internetowym Zdrowo Odlotowo dostępne są wysokiej jakości suplementy, które można z powodzeniem dopasować do własnych potrzeb.
Popularną formą błonnika jest tak zwany błonnik witalny, czyli naturalne połączenie łuski babki płesznik z nasionami babki jajowatej. Mieszanki takiej nie wolno spożywać w formie suchej, dlatego najczęściej spożywa się ją z wodą, mlekiem lub sokiem. Bardzo smaczną opcją jest przygotowywanie koktajli i smoothies z dodatkiem błonnika, a nawet dodawanie go do sosów i zup. W takich wypadkach nie trzeba martwić się tym, że błonnik nie będzie miał wystarczającej ilości wody do pęcznienia.
Ciekawą alternatywą dla błonnika w proszku są kapsułki z błonnikiem jabłkowym, które mogą zawierać również sok z ekologicznej dzikiej róży, ostropest plamisty czy sok z kiszonego buraka. Jest to wygodna opcja dla wszystkich osób, które w ciągu dnia nie mają czasu na szykowanie specjalnych koktajli z błonnikiem, a zamiast tego wolą połykać dwa razy dziennie zalecaną dawkę. Ponadto dodatkowe składniki wpływają korzystnie na organizm i są źródłem cennych minerałów oraz witamin. W sklepie Zdrowo Odlotowo dostępny jest również błonnik w formie płynnej, który zawiera kompleks rozpuszczalnego błonnika pokarmowego pochodzącego z aż czterech różnych źródeł. Jak widać, bogata oferta sprawia, że każdy może w niej znaleźć błonnik w formie najbardziej odpowiadającej jego potrzebom i preferencjom.
Najczęściej zadawane pytanie związane z suplementami diety
Zobacz wszystkie naturalne suplementy diety dostępne w naszym sklepie.