Dietetycy i lekarze bardzo ją chwalą. Pomaga schudnąć i dobrze wypływa na urodę. Przez ostanie kilka lat króluje też na blogach kulinarnych - nie tylko tych wegańskich.
Zdrowe proso:
- kaszę jaglaną robi się z prosa. To zboże, które nie uczula i jest naturalnie bezglutenowe, kasza jest więc świetnym produktem dla alergików i osób chorych na celiakię, zwłaszcza że da się ją przyrządzić naprawdę na dziesiątki rozmaitych sposobów.
- kasza jaglana jest zasadotwórcza- wspomaga trawienie i pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
- jest źródłem krzemu, który odpowiada za piękny wygląd włosów i paznokci, a także odgrywa ważną rolę w syntezie włókien kolagenowych, innymi słowy poprawia elastyczność skóry. Krzem ponadto chroni mózg przed zmianami chorobowymi, a naukowcy wskazują na jego istotną rolę w profilaktyce chorób Alzheimera.
- kasza jaglana dostarcza też witamin i substancji mineralnych: żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B.
Kasza jaglana w kuchni
Jak ją przyrządzić aby nie była gorzka?
Sposobów jest wiele- najlepiej zalać ją wrzątkiem, wymieszać i odcedzić. Potem przełożyć do rondelka i zalać świeżą wrzącą wodą, dodając szczyptę soli.
Proporcje: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Gotować na małym ogniu tak długo, aż kasza wchłonie wodę. Można też pogotować ją tylko chwilę, a potem przykryć i zawinąć w koc na 10-15 min
Kasza jaglana na słodko z jagodami i płatkami migdałowymi
1 porcja
60g kaszy jaglanej (uprażonej na suchej patelni)
300 ml mleka
łyżeczka brązowego cukru
dwie garści mrożonych (świeżych) jagód
łyżka płatków migdałowych
szczypta soli
Kaszę jaglaną sparzyć gorącą wodą. Mleko zagotować, dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli, a następnie wsypać kaszę. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. W międzyczasie uprażyć płatki migdałowe. Ugotowaną kaszę wymieszać z jagodami, przełożyć do miseczki i posypać płatkami migdałowymi
zapraszamy do naszego sklepu
https://zdrowoodlotowo.pl/pl/searchquery/jaglana/1/phot/5?url=jaglana